Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

(Αυτο)Ανασκόπηση 2009 - [Μέρος Α']


Παίζοντας με τους δείκτες του ρολογιού απλώνουμε συναισθήματα, σκέψεις και κείμενα που φιλοξενήθηκαν στο ibis blog  την χρονιά που μόλις πέρασε.

Κάποια έμειναν στο ράφι και κάποια χάθηκαν στον χρόνο της σύγχρονης πραγματικότητας. Εμείς σας παρουσιάζουμε όσα αποτυπώθηκαν στις στήλες του ibis blog.

Η αυτοανασκόπηση του 2009 θα σας ταξιδέψει στα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς καθώς και στον τρόπο που αυτά επηρέασαν εμάς και τους γύρο μας.

Ιανουάριος
Επηρεασμένοι από δικαστικές παρωδίες, δικηγορικούς θιάσους, αιμοσταγείς τηλεοπτικές παραστάσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους σύγχρονους βρικόλακες. Η Συνέντευξη με ένα βρικό(β)λακα. συνεχίζει ακόμη και σήμερα να είναι καυστική, προκλητική και ρεαλιστική.

Ευρωεκλογές και οι πολιτικές υποσχέσεις έρχονται στην επιφάνεια μαζί με τις καθιερωμένα "Θα". Τα πολιτικά "θα" κυριαρχούν και και έκτακτα πολιτικά φαινόμενα 'θα' μονοπωλούν τη καθημερινότητα. 

Την ίδια περίοδο με αφορμή απαγωγές και τραυματισμούς αστυνομικών, η ελληνική τηλεόραση  κατασπαράζει απαξιώνοντας θεσμούς και οικογενειακές αξίες. Το "Don't let them fool you" είναι η πρώτη μας αντίδραση για την ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα. Ακολουθούν και άλλες. 

Άλλος ένα πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα κυριεύεται από την αλαζονεία της εξουσίας.Τα ελάχιστα αθηναϊκά πάρκα κινδυνεύουν για πολλοστή φορά. Το παιχνίδι του ποδοσφαιρικού λαϊκισμού θα κρατήσει στην αφάνεια-επιφάνεια το όνομα του Δημάρχου. Στην συνείδηση μας έχει αποτυπωθεί ως "σύγχρονος βούδας της μπανάνας".

Το αδελφικό blog antiparos blog γιορτάζει τα πρώτα του blog-ογεννέθλια. Αξιόλογο, καυστικό, ουσιαστικό με σπουδαίο γραπτό λόγο, έχει τραβήξει την προσοχή μας από τις πρώτες μας διαδικτυακές βόλτες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Φεβρουάριος
O Δήμαρχος μπροστάρης στο γήπεδο του παναθηναϊκού, ξεπερνά το Σ.Τ.Ε, τις περιβαλλοντολογικές ατασθαλίες και συνεχίζει την ανούσια κόντρα του με γνωστό κόμμα της αριστεράς. Δεξί του χέρι o Babis Lovos. Σαρκαστική ειρωνεία και χιουμοριστική διάθεση στο Φωτογραφικό ντοκουμέντο για την ολοκλήρωση του ''πράσινου'' έργου.

Αποδράσεις, ελικόπτερα και σωφρονιστικό σύστημα. Ο θεσμός της αστυνομίας κατρακυλά και απαξιώνεται. Εμείς στεκόμαστε Δίπλα στον guru των αποδράσεων Παλαιοκώστα και παρουσιάζουμε σε άλλη μια αποκλειστικότητα την Άκρως Απόρρητη Έκθεση Για Την Ανάπλαση Των Φυλακών Κορυδαλλού.
 
Ξεκινά το μουσικό αφιέρωμα του ibis blog για την ελληνική μουσική σκηνή. Φιλοξενούμε τους αγαπημένου Transistor που μέχρι σήμερα αποτελούν το δημοφιλέστερο post του blog. Ακολουθούν Sunset Blv, Pop Eye και Monsieur Minimal.
(To αφιέρωμα έχει παγώσει για λίγους μήνες σύντομα θα επανέλθει με νέα συγκροτήματα και καλλιτέχνες)

Ένα υπνωτισμένο έθνος φαίνεται να ξυπνά και να βρίσκει την χαμένη του ελπίδα.Οι αμερικάνικες εκλογές αναδεικνύουν μια νέα φυσιογνωμία με δυνατή επιρροή. Ο χρόνος θα κρίνει τις Bees Of Hope - Οι μέλισσες της ελπίδας. Στην δικιά μας γειτονιά η ελπίδα χάνεται. Μέρα με την μέρα χάνεται η αισιοδοξία και φαίνεται ότι για πολλά χρόνια ακόμα δεν θα υπάρξουν πρόσωπα (πνευματικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί ηγέτες) που θα ενισχύσουν την ταλαιπωρημένη ελληνική αυτοπεποίθηση.

Άρχισαν τα όργανα για την ελληνική blogoσφαιρά που αποκτά σημαντική δυναμική μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία να εκφραστούν και κάποιο άλλοι την ευκαιρία να εξυπηρετήσουν και να εξυπηρετηθούν. Blogs, portals και social media ενισχύονται και το διαδίκτυο γίνεται κομμάτι και εργαλείο της καθημερινότητας
Στην συνέχεια πολλά θα αλλάξουν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μάρτιος
Η πολιτική ζωή του τόπου αρχίζει να περνά μια από τις σημαντικότερες κρίσης της μεταπολίτευσης. Οι πολιτικοί προκλητικά γατζωμένοι από την καρέκλα της εξουσίας αδυνατούν να φερθούν με αξιοπρέπεια Würde,dignidad,dignity,威厳 . Αναπαράγουμε το ουσιαστικό «Στη Δύση οι υπουργοί παραιτούνται, στην Ιαπωνία κάνουν χαρακίρι, μόνο στην Ελλάδα υπάρχει παχυδερμία».

Το υπουργείο δικαιοσύνης θεσπίζει νόμο για την απαγόρευση της κουκούλας. Μέσα στο κοινωνικοπολιτικό αναβρασμό φωτογραφίζουμε τους υπόπτους κουκουλοφόρους  στέλνοντας παράλληλα  Γράμμα Στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Μερικά πράγματα είναι κωμικοτραγικά και το χιούμορ γίνεται σωσίβιο για να ξεφύγεις.

Το διαδίκτυο έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας. Από πολλούς παρεξηγείται και από άλλους θεοποιείται. Θέτουμε πολλές από τις απαντήσεις στο κείμενο "Το Ίντερνετ Ως Ρεαλιστικό Στιγμιότυπο Της Κοινωνίας"
Το ibis blog αρχίζει να εξωτερικεύει όσα έκρυβε μέσα του. Υπενθυμίζει, μαθαίνει και προβάλει στοιχεία της ελληνικής ποίησης. Η αρχή γίνεται με τον Οδυσσέα Ελύτη που αποτελεί Προθάλαμο Για Την Ελληνική Ποίηση. Στην συνέχεια ακολουθούν και άλλες ποιητικές αναφορές με αποκορύφωμα το αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Απρίλιος
Εγκαινιάζεται η στήλη  "Tι (δεν) μας άρεσε την περασμένη ''ελληνική'' εβδομάδα" που σύντομα χαρακτηρίζει το blog και αποκτά φανατικούς αναγνώστες. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει τις 20 σχετικές αναρτήσεις και συνεχίζουμε.Σας ευχαριστούμε.

Εγκλωβισμένοι στην σύγχρονη Αθηναϊκή πραγματικότητα που αγαπάμε να μισούμε  διερωτόμαστε αν η ανθρώπινη πλευρά της ζωής βρίσκεται στην απλότητα και την ηρεμία της "επαρχίας"; Η Λάρισα γίνεται η αφορμή και με οδηγό μας τα έργα του Έλληνα φωτογράφου Τάκη Τλούπα φτάνουμε στο "Λ. Κηφισίας - Λάρισα σημειώσατε ' 2 '".

Η ελληνική τηλεόραση αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τη αξία του διαδικτύου και το στοχοποιεί με κάθε ευκαιρία. Με πειστική ευλάβεια ακολουθούν οι εφημερίδες που αναλώνεται σε βαρύγδουπους και ισοπεδωτικούς τίτλους χωρίς να διατηρούν τα προσχήματα. Η αναδιανομή της διαφημιστικής πίτας και ο κορεσμός των 60(!!!) εφημερίδων οδηγούν σε λαϊκιστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Το internet βρίσκεται πάλι σε μαύρο πλαίσιο αντέχοντας ωστόσο τις καθημερινές επιθέσεις. Σήμερα παρατηρείται έντονη στροφή από δημοσιογράφους και media προς το διαδίκτυο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Υποδεχόμαστε το Πάσχα και θυμόμαστε την εξαιρετική γραφή του Ν. Καζαντζάκη από το έργο "Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά". Η μοναδική πένα του συγγραφέα ξεδιπλώνει μαεστρικά το σαγηνευτικό χαρακτήρα του ήρωα που δεν κομπιάζει στις αναποδιές και στις δυσκολίες, αντίθετα θυριεύει, αντιστέκεται και γιατρεύεται  με ένα χορό. Αλήθεια πόσες φορές τον ζηλεύουμε αλλά διστάζουμε να πούμε: "Θα τα χορέψω το λοιπόν! ".

Αναγνώστες και φίλοι μας ρωτούν εύλογα τι είναι το ibis. Σκαλίζοντας τα χειρόγραφα βρίσκουμε ένα κείμενο αυθορμητισμού, συναισθημάτων και ευχάριστων αναμνήσεων. Το κείμενο "Τι είναι Ibis" δημοσιεύεται και φέρνει στις μνήμες στιγμές και γεγονότα μιας δεκαετίας. Το αστείο της παρέας είχε μετατραπεί σε μια όμορφη καθημερινή ιδέα. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να τοποθετηθεί στο προσωπικό μας ημερολόγιο.

Η πολιτική καθημερινότητα της χώρας μας πάντα αποτελεί έμπνευση για την δική μας σάτιρα. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ εκδίδουν πιστωτική κάρτα με προνόμια για τους δικαιούχους. Τα ibis Labs ξεκινούν το χορό του φωτομοντάζ και παρουσιάζουν το "ΠΑΣΟΚ....Mε Προνομιακό Επιτόκιο".

Σύντομα η συνέχεια....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε