Το internet και πάλι σε μαύρο πλαίσιο  

Posted by Ibis in , , , ,

Σ: "Άκουσες αυτό που έγινε με τον νεαρό στον ΟΑΕΔ; Κρίμα στα παιδιά;"
Ι: "Ναι άκουσα", αποκρίνεται με σαθρότητα. Η κούραση από την δουλειά περιορίζει την εκφραστικότητα του.
E: "Μα καλά που το έμαθες;"
Ι: " Από το ίντερνετ" ανταποκρίνεται ο I. και η απορία κυριαρχεί στο πρόσωπο του.
"Είναι ένα ατυχές γεγονός και μάλλον ο αυτόχειρας είχε ψυχολογικό πρόβλημα. Ας είναι τουλάχιστον καλά τα παιδιά που τραυμάτισε"
Σ: "Είχε βάλει και φωτογραφίες σε αυτό το ίντερνετ και είχε ενημερώσει για το τι θα κάνει. Αχ που πάμε;" Η εκφραστικότητα του/της Σ: γίνεται ξεχωριστή στην λέξη "ίντερνετ".
Ι: "Τι σχέση έχει το ίντερνετ;", απάντα έκπληκτος ο I: και χιλιάδες ερωτήματα γεμίζουν το μυαλό του.

Ο συνομιλητής δεν έχει την οικειότητα με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, και αυτό ήταν ένα ελαφρυντικό για τον ίδιο και μια εντυπωσιακή αφορμή για προβληματισμό για τον I:.
Στα επόμενα δευτερόλεπτα από το μυαλό του I: περνούν τα εξώφυλλα των εφημερίδων και οι βαρύγδουπες δηλώσεις των δημοσιογράφων. Η λέξη Internet, χιλιοειπωμένη και ταλαιπωρημένη από τους σκοταδιστές των media, και πάλι σε πρώτο πλάνο.
Ένα πλάνο με μαύρο φόντο σαν την διπλανή λεζάντα που φιλοξενήθηκε σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα.

Παρακολουθώντας τις αναφορές των ειδησιογραφικών προγραμμάτων και της ελληνικής τηλεόρασης για του διαδικτύου, μπορείς εύκολα να συμπεράνεις εκτός από το μικρό χρόνο προβολής σχετικών θεμάτων, και την αρνητική απόχρωση που αφήνουν οι όποιες αναφορές.
Έντεχνα και ίσως σκόπιμα. Είναι η έλλειψη γνώσης-επαφής του ίντερνετ; Μήπως
ο διαδικτυακός κίνδυνος που ελοχεύει από την αναδιανομή της διαφημιστικής πίτας; 'Η η ακόρεστη ανάγκη για αρνητική προδιάθεση του τηλεθεατή; Προς το παρόν δεν έχει τόση σημασία.
Για τους ανθρώπους που έχουν ανακαλύψει άλλο ένα παράθυρου στην ενημέρωση, τα παραπάνω μπορεί να μην προκαλούν έκπληξη. Το γεγονός ότι το διαδίκτυο αποτυπώνεται στους ηλικιωμένους, στους μη εξοικειωμένους, ως κάτι ξένο, αρνητικό και επικίνδυνο δεν μπορεί παρά να αποτελεί στοιχείο προβληματισμού.
Κάθε ένας που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες βλέποντας τις αναφορές που φιλοξενούνται στο παρόν άρθρο και όχι μόνο, δεν είναι δύσκολο να αποτυπώσει το ίντερνετ ως μια μικρή επικίνδυνη και ετερογενής κοινωνία. Κάτι αναξιόπιστο, διαφορετικό και αποξενωμένο από την πραγματικότητα.Καλώς ή κακώς το διαδίκτυο (θα) παραμένει επίκαιρο, καυστικό, αληθινό γιατί (θα) συνεχίζει να αποτελεί ρεαλιστικό στιγμιότυπο της κοινωνίας μας(link).

-Το γεγονός είναι πραγματικό και αποτέλεσε αφορμή για το παρόν άρθρο. Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για προφανείς λόγους.
-Τα αποκόμματα είναι από μερίδα εφημερίδων που δημοσιεύτηκαν την επόμενη μέρα του θλιβερού γεγονότος.

This entry was posted on 12 Απρ 2009 at Κυριακή, Απριλίου 12, 2009 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

6 comments

L.A. woman  

Πραγματικά δεν βλέπω μομφή πίσω απο τις λέξεις της Σ, παρά μόνον άγνοια!!!
Στα πλαίσια της σχετικής ελευθερίας που παρέχει το διαδίκτυο ο πας έκαστος μπορεί να δημοσιοποιεί τις απόψεις, την τρέλλα, τον πόνο, την καψούρα, τη μουσική, τις διαφωνίες, την ιστορία του- παραποιημένη ή ακριβή- και οτιδήποτε άλλο αληθές ή ψευδές θεωρεί ότι τον αφορά!
Το θέμα για τον αναγνώστη παραμένει πάντα το άν και κατά πόσο τον ενδιαφέρει να χάσει χρόνο, ενέργεια, διάθεση κ...ρεύμα διαβάζοντας κείμενα αγνώστου προελεύσεως. Μοντέρνα UFO

14/4/09, 6:51 μ.μ.

@L.A Woman

Σε μερικές λέξεις αναφέρεις εύστοχα τον αμιγώς δημοκρατικό χαρακτήρα του διαδικτύου...Και εκεί είναι η μεγάλη "επιτυχία" του.

Διαφωνώ με την έννοια "χάνω χρόνο"...Αν δεχτούμε την άποψη αυτή, μήπως πρέπει να την αναφέρουμε και για τα δεκάδες ανυπόγραφα δημοσιεύματα εφημερίδων και τηλεοράσεων?

Το αν είναι ανυπόγραφο ή μη ένα κείμενο δεν δίνει αξία στην γραφή,στα νοήματα και τον συντάκτη....Το τι αφήνει στον αναγνώστη έχει την πρωταρχική σημασία.

Τέλος, η "εμφάνιση" UFO οδήγησε σε περαιτέρω μελέτες για την ανθρώπινη ύπαρξη, το σύμπαν, την σύγχρονη κοσμοθεωρία κτλ? Έχω την αίσθηση ότι κάτι αντίστοιχο κρύβεται και στην "ψυχοσύνθεση" του διαδικτύου.Είναι η μια όψη του νομίσματος.

14/4/09, 7:32 μ.μ.
L.A. woman  

σε πολλα ενυπόγραφα ή μη κείμενα μπορεί να "χάνεις" χρόνο.. αρκεί να τα εντοπίζεις κ να τους φέρεσαι ανάλογα!!!!!!

14/4/09, 11:45 μ.μ.

Καλή Ανάσταση ΚΑΙ στις καρδιές μας...

17/4/09, 7:02 μ.μ.

@Ο/Η hamomilaki
Καλή ανάσταση με υγεία, στις ψυχές μας, στο μυαλό μας και στις σκέψεις μας.

Χρόνια πολλά

18/4/09, 11:14 π.μ.

Δημοσίευση σχολίου