Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ίντερνετ Ως Ρεαλιστικό Στιγμιότυπο Της Κοινωνίας

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009…..Οι περισσότεροι βλέποντας την συγκεκριμένη ημερομηνία ξεσκονίσουν μια σειρά από προληπτικές σκέψεις. Ωστόσο, πίσω από τους ημερολογιακούς συμβολισμούς κρύβεται ένα σημαντικό γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 2 αιώνων μετά τον ηλεκτρικό λαμπτήρα (1879) από τον Thomas Edison. Ήταν το 1989 όταν ο ερευνητής και σύμβουλος λογισμικού του CERN(European Organization For Research) Tim Berners-Lee παρουσίασε την εργασία με τίτλο “Information Management: A proposal”, μέσα από την οποία πρότεινε την διασύνδεση υπολογιστών για την μετάδοση πληροφοριών. Διαχείριση πληροφορίας……Μέσα σε αυτό το πραγματικά εύστοχο τίτλο ο συγγραφέας μπόρεσε να προτείνει μια λύση που θα αποτελέσει την αρχή του internet ή του γνωστού σε όλους μας www(World Wide Web).

Άλλωστε, αν θέλουμε να δώσουμε ένα σύντομο και περιεκτικό ορισμό στο internet θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα κατανεμημένο χώρο για την διαχείριση και την μετάδοση πληροφοριών. Η επιτυχία της τεχνολογικής καινοτομίας του Άγγλου ερευνητή κρύβονταν στην απλότητα της. Η αξία της ανακάλυψης κρύβεται στην κατανόηση και την εξωτερίκευση της απλότητας της.
Από το 1991 που η ιδέα άρχισε να υλοποιείται και εκτός του CERN, μέχρι σήμερα που το internet αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας μας, πολλά άλλαξαν, αλλάζουν και θα αλλάξουν.

Μέσα στα χρόνια εξέλιξης και ανάπτυξης του διαδικτυακού ιστού, πολλοί βιάστηκαν να δηλώσουν ότι έχουμε κυριευθεί από τον αρνητική επίδραση του εικονικό κόσμο ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα γύρω μας. Αν αναλογιστούμε ωστόσο, ότι ο αρχικός σκοπός την πρότασης του Tim Berners-Lee ήταν ακαδημαϊκού χαρακτήρα, καθώς και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών χρησιμοποιεί το internet ως πηγή πληροφορίας για επαγγελματικούς είτε προσωπικούς σκοπούς, η πρόταση αυτή εύκολα καταρρίπτεται. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για στην διάδοση του internet αποτελεί η ελευθερία που πηγάζει μέσα από την ίδια του την υπόσταση. Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η διαδικτυακή ανωνυμία παραμένει προαιρετική. Αναιρείται από την αντίστοιχη αστυνομική αρχή στην περίπτωση μόνο που πιστοποιηθούν πλήθος παράνομων πράξεων και δοθεί η σχετική εισαγγελική παραγγελία.


Δεν είναι όμως όλα αγγελικά πλασμένα. Και εκεί ίσως είναι το μυστικό της τεράστιας απήχησης που συναντούν διαδικτυακές εφαρμογές όπως το blogging, τα forums και το web hosting. Το διαδίκτυο είναι μια προέκταση του κόσμου μας, της κοινωνίας μας. Όχι ο ίδιος ο κόσμος μας. Ένα σύννεφο πληροφορίας που πλανάται καθημερινά γύρω μας και μπορούμε να το αγγίξουμε, να το εμπλουτίσουμε και να το διαμοιράσουμε. Όμως δεν είναι όλα τα σύννεφα λευκά έχουν και γκρίζες αποχρώσεις. Στην κοινωνία του διαδικτύου θα βρεις κακοπροαίρετους, θα βρεις κερδοσκόπους, ανθρώπους που θα εξαπατήσουν, θα προσβάλουν και θα παρανομήσουν. Όσο εύκολα θα συναντήσεις την γνώση και την ψυχαγωγία εξίσου εύκολα θα συναντήσεις πολλαπλούς κινδύνους και απειλές.

Άλλωστε η ισορροπία μεταξύ της ανομίας και της ευνομίας είναι εντυπωσιακά ευαίσθητη, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Συνεπώς, είναι μια κοινωνική προέκταση που αντικατοπτρίζει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας, αλλά και πάλι ΔΕΝ είναι η κοινωνίας μας και δεν μπορεί να γίνει.

Κίνδυνος ή απειλή;……Εθισμός ή εργαλείο της καθημερινότητας μας;….Θετική η αρνητική επιρροή στην νεολαία;…..Πρόσκαιρο ανούσιο και ταυτόχρονα τόσο ουσιαστικό;….Τι απ’ όλα τα παραπάνω; Η απάντηση σημαντικά απλή συμβαδίζοντας με την προαναφερθείσα διατύπωση: το διαδίκτυο είναι σε θέση να φιλοξενήσει ΟΛΑ τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, που είναι δύσκολο να αναφερθούν σε μερικές γραμμές.

Πλήθος άρθρων φιλοξενούνται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με θέμα την άξια και την κοινωνικές επιρροές. Στη Ελλάδα, ευτυχώς ή δυστυχώς αργήσαμε να κατανοήσουμε την αξία του διαδικτύου. Όποια και να είναι αυτή. Θετική ή αρνητική. Σήμερα η διαδικτυακή εικόνα συνεχίζει να αποτελεί ρεαλιστικό στιγμιότυπο της εκάστοτε τοπικής αλλά και παγκόσμιας κοινωνίας.

"There was a time when people felt the internet was another world, but now people realize it's a tool that we use in this world."
Tim Berners-Lee

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Tim Berners-Lee από το το συνέδριο Τεχνολογίας, Ψυχαγωγίας και Σχεδίου(TED-Technology, Entertainment, Design) θα βρείτε εδώ.


[Πηγές ] : bbc.co.uk,
inventors.about.com,cnet, wikipedia
[Φωτογραφίες] : flickr

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Nice pages!
we like your blogging style and we want to advice your blog.
If you want us to link your blog in our site,
put us in your blogroll and prepare the following things:

1.your site/blog address;
2.a representative image of your blog (if you have one);
3.a detailed description of your site.

send it all to us! we will dedicate to your blog a post or we will put
your blog address in our blogroll!

we would be honored to advice your blog on our blog!

anyway my friend, keep on with your great work!


ilinkyoursite staff
"I link your site"
Ο χρήστης antiparos-blog είπε…
γκετ δε χελλ αουτ οφ χηαρ...

Αγαπητέ μπλόγκερ το διαδίκτυο είναι πλέον κάτι παραπάνω από το παράλληλο σύμπαν μας.

Εύστοχο το άρθρο, σου αφιερώνω το παρακάτω βίντεο, ενδεικτικό της δυνατότητας που έχουμε σήμερα να καταλύουμε τον τόπο και το χρόνο...

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=2539741
Ο χρήστης Ibis.blog είπε…
antiparos-blog ίσως το διαδίκτυο να είναι και ένα μέρος του κόσμου μας. Ίσως και όχι....ακόμα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε....το μέλλον θα μας δείξει....το δεδομένο είναι ότι απλώνει το χεράκι του στον πραγματικό μας κόσμο....

Όσο για το video απλά εκπληκτικό!!!μόλις μπορέσω θα αναζητήσω λεπτομέρειες...Νομίζω είναι άξιο αναφοράς και post φυσικά....

Keep sharing the experience
Ο χρήστης L.A. woman είπε…
το βιντεακι ειναι αφιέρωμα στους "μαύρους" τους μπλογκερς, που προσπαθούν να επικοινωνουν απο τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα??? [κ τα καταφέρνουν!]
Ο χρήστης Antipariafwni Team! είπε…
Asilipto, pragmatika....ekeini idika i stigmi pou siniditopiisa peri tinos prokite anatrihiasa!

anti-internet + anti-music + anti-bloging = IBIS CLUB

keep bloging pou les kai esy!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι
( Στάση Τρίτη )


Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;
Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω;

Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι.
Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον.
Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.

- Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ

[ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το
ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα...
μέχρι το επόμενο...

Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο.
Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes.


“Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

'Ωρες Βροχής - Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Γιάννης Ρίτσος - Ὧρες βροχῆς

Καρλόβασι, 28/7/87

Ἤρθαν οἱ πρῶτες βροχές. Ἄλογα μουσκεμένα

Στέκονται κάτω ἀπ’τὰ δέντρα μὲ μισόκλειστα μάτια
Κάνοντας πὼς μασᾶνε λίγο ξερὸ χορτάρι
Μέσα στὴ φθινοπωρινή τους ἄνοια. Ἡ Μαρία
Θά ῾θελε νὰ χτενίσει μὲ τὴ χτένα της τὴ βρεγμένη τους χαίτη. Ἀλλὰ

Οἱ τελευταῖοι παραθεριστὲς ἔφευγαν κιόλας. Μιὰ κότα
Λίγο πιὸ κεῖ κακάριζε ἀνάρμοστα. Κι ἦταν μιὰ λύπη
Νὰ βλέπεις πλῆθος τὰ σπουργίτια πεινασμένα νὰ χαμοπετᾶνε
Στὰ τρυγημένα ἀμπέλια, νὰ βλέπεις καὶ τὰ σύννεφα
Ν’ ἀλλάζουν, νὰ σκίζονται, νὰ τρέχουν παρ’ ὅτι
Καρφωμένα ἐδῶ κι ἐκεῖ μὲ μαῦρες πρόκες ἀπὸ κοράκια.
Ἔτσι, μέσα σὲ λίγες ὧρες, γέρασε ἡ Μαρία.Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο και το αφιέρωμα του ibis blog στον Έλληνα ποιητή συνεχίζεται. Στο σημερινό post γίνεται αναφορά στην ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτύξει ο Γιάννη Ρίτσος με το νησί της Σάμου που αποτέλεσε πηγή ποιητικής και καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Η σχέση του με το Καρλόβασι αρχίζει το 1954, όταν παντρεύεται την καρλοβασίτισσα γιατρό κυρία Γαρουφαλίτσα, το γέν…