Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αφορμή Ίσως Για Μια Δεύτερη Σκέψη Πιο Ώριμη


Η παγκόσμια μέρα είναι μια άλλη παγκόσμια μέρα. Μόνο η αφορμή ίσως για μια δεύτερη σκέψη πιο ώριμη. Πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση νερού για όλους; Πως μπορούμε να κάνουμε τους υδάτινους διασυνοριακούς διαδρόμους γέφυρες φιλίας, ειρήνης και συνύπαρξης;


  • Η ζήτηση νερού στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αυξάνεται κατά 6% ετησίως.
  • Η υπεράντληση νερού από ποταμούς και λίμνες οδηγεί στην υποβάθμιση και τελικά την καταστροφή των πολύτιμων οικοσυστημάτων τους. Ως παράδειγμα, έκθεση αναφέρει τη λίμνη Δοϊράνη, ανάμεσα στη FYROM και την Ελλάδα, η οποία έπεσε από 262 εκατομμύρια κυβικά το 1950 στα 65 εκατ. κυβικά το 2002.
  • Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ελλάδας έχουν υφαλμυρινθεί σε έκταση 1.500 τ. χλμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αργολικό πεδίο, στο οποίο η άντληση νερού για τη γεωργία ήδη από τη δεκαετία του '50 οδήγησε στην εξάντληση και τελικά υφαλμύρινση των υπογείων αποθεμάτων.
  • Ο τουρισμός επιβαρύνει ιδιαίτερα την κατανάλωση νερού. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι οι τουρίστες σε πολυτελείς εγκαταστάσεις στην Ελλάδα ξοδεύουν περίπου 450 λίτρα/ημέρα, σε σχέση με 100-200 λίτρα ημερησίως των Ελλήνων.
  • το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
  • Περισσότερα από 700 εκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού καταναλώνουν οι Έλληνες κάθε χρόνο.
  • 800 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο είναι η ετησία κατανάλωση νερού στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 600 κυβικά μέτρα.
  • 86% του νερού στην Ελλάδα καταναλώνεται από την γεωργία
  • Το 2004 δαπανήθηκα ν 13 εκατομμύρια ευρώ για την μεταφορά νερού στις Κυκλάδες και άλλα 20 εκατομμύρια για την μεταφορά νερού στα Δωδεκάνησα.
  • Οι υπάρχον ποσότητα νερού στην Αττική καλύπτει τις καταναλωτικές ανάγκες για 1,5 με 2 χρόνια.
  • 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα λειψυδρίας, αριθμός που αναμένεται να φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια μέσα σε 15 χρόνια.
  • 5% των εδαφών σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης λόγο της έλλειψης νερού
[Πηγές :] oikologio, kathimerini, medsos, faq, ecosity


Σχόλια

Ο χρήστης Ibis είπε…
Μια ολοκληρωμένη μελέτη από τον antipario θα βρείτε
εδώ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ουφ.... διψασα!! :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε