(Αυτο)Ανασκόπηση 2009 - [Μέρος B]  

Posted by Ibis in , ,


Μάιος
Το έτος είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο και το ibis blog ξεκινά το μικρό αφιέρωμα του στον Έλληνα ποιητή για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του. Ἡ σονάτα τοῦ σεληνόφωτος είναι το πρώτο post. Ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

Η 2η διεθνή ποδηλατοδρομία πραγματοποιείται σε 33(!) πόλεις και νησιά της Ελλάδος. Αν και χωρίς ποδήλατο υποστηρίζουμε την κίνηση και βοηθάμε στην δημιουργία την σχετικής αφίσας για το νησί της Αντιπάρου. Ως αντιδραστικοί χαρακτήρες ,παραξενευόμαστε από την παντελή απουσία κρατικών φορέων στην διοργάνωση και παρακινούμε του αναγνώστες να βγάλουν το ποδήλατο από το ψυγείο και να πάνε βόλτα.

Σε 'Όσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία. Σκαλίζουμε τα λεξικά μας και καλούμε την μητέρα μας μέσα από 50 γλώσσες.

Χάνεται από την ζωή μια από της σημαντικότερες φιγούρες της Ελλάδας. Παιδικά όνειρα, χαρούμενες φωνές, αστείοι χαρακτήρες και ένας μοναδικός ήρωας έχουν στιγματίσει τα παιδικά μας χρόνια. Ο δημιουργός του Καραγκιόζη δεν υπάρχει πια και ο σπουδαίος δημιουργός Ευγένιος Σπαθάρης μένει στην ιστορία. Εμείς υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του και παροτρύνουμε να σκεφτούμε λίγο παραπάνω την επόμενη φορά που θα πούμε κάποιον καραγκιόζη.

Η αγάπη της ελληνικής κοινωνίας προς την κινητή τηλεφωνία έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών το άρθρο Πελατειακή Εξέλιξη Στην Ελληνική Κινητή Τηλεφωνία σας ταξιδεύει σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ta blogs αποκτούν επιρροή και οι Έλληνες δημοσιογράφοι νιώθουν να απειλούνται. Γνωστή δημοσιογράφος και νυν παρουσιάστρια ειδήσεων τάσσεται κατά των blogs και τη ανωνυμίας, συσχετίζοντας τα με φασιστικές αντιλήψεις. Η "αντίδραση" δεν θα κρατήσεις για πολλούς μήνες αφού σταδιακά όλοι στρέφονται στο διαδίκτυο και στα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει. "Το Μνημειο στον άγνωστο blogger" αποτελεί κείμενο που δεν θεοποιεί, δεν υποβιβάζει αλλά τοποθετεί τα blogs εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Το ταλέντο του μοναδικό, το ήθος ξεχωριστό και η ποιότητα του σπουδαία. Ήρθε αντιμέτωπος με τον “πόλεμο” και την αρνητική κριτική από πλειοψηφία δημοσιογράφων και προσώπων του χώρου, γεγονός που τον ώθησε στην απόφαση να απέχει από τα “δημόσια”.
Μετά από αποχή 30 χρόνων ο Θανάσης Βέγγος παραχωρεί την πρώτη του συνέντευξη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιούνιος
22 χρόνια από την πρώτη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Η αφετηρία για την στροφή ενός ολόκληρου έθνους προς την καλαθοσφαίριση και το εναρκτήριο λάκτισμα για μελλοντικές επιτυχίες. Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε πρόσωπα, εικόνες και συναισθήματα. Τα γεγονότα ξετυλίγονται μπροστά μας με Με Τα Μάτια Ενός 6χρονου Πιτσιρικά.

Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, σκέψεις ταλαντεύονται ανάμεσα στην αποχή, την συμμετοχή και τον πολιτικό χαβαλέ. Ακολουθώντας τον δρόμο της αποχής δεν καταλήξαμε σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, ωστόσο η διαδρομή μας έδειξε ότι στην εποχή μας η δημοκρατία βρίσκεται σε ένα πολυδιάστατο πολιτικό τέλμα, "Το τέλμα της δημοκρατίας".

Η Αθηναϊκή Μεγαλούπολη Έχει Τις Γειτονιές. Ο Παναγιώτης και η Σοφία αναβιώνουν χρόνια τώρα το έθιμο Το Έθιμο Του Αη Γιάννη Tου Ριγανά. Με μεράκι και αγάπη για την παράδοση, μας υπενθυμίζουν ότι αν θέλουμε μπορούμε να διατηρήσουμε τα πλούσια ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Το ibis blog ταξιδεύει μέχρι την Τουρκία για να παρακολουθήσει τον ετήσιο αγώνα της Formula 1. Η υποψία επιβεβαιώνεται και πίσω από τις καλογυαλισμένα αυτοκίνητα, τα χλιδάτα πάρτι και τα πολυτελή αγωνιστική πίστα κρύβεται ένα απλό κτίσμα. Απλότητα γυαλισμένη με εκατομμύρια ευρώ που εισρέουν στην γειτονική χώρα για 3 μέρες το χρόνο. Συνεπώς, '"Οταν οι Άλλοι Μπορούν Εμείς τους Χαζεύουμε".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιούλιος
Το RockWave Festival....απλά δεν γίνεται. Για άλλη μια φορά ο επαγγελματισμός απουσιάζει και ο χώρος της Μαλακάσα πνίγεται στις σταγόνες της βροχής. Ο αγαπημένος Moby σώζει το Σαββατοκύριακο και το Mobywave Festival γίνεται πραγματικότητα.

Το μουσικό καλοκαίρι συνεχίζεται με το συγκρότημα του θρυλικού Compay Segundo. Εντυπωσιακοί, χορευτικοί και πάνω απ' λα Κουβανοί. Το ibis blog ήταν εκεί και παραθέτει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αύγουστος
Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού φιλοξενούμε φωτογραφικά αφιερώματα(Αυγουστιάτικη Αθήνα, Ηλιοβασίλεμα στην Πόλη) και μια αποκλειστική συνέντευξη. Ο Τζίμης Πανούσης δίνει μιλά σε 4 bloggers(αντιπάριος, antipariafwni, ibis, antiparos-blog) και μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά το προκλητικά καυστικό και ρεαλιστικό του χιούμορ.

Το καλοκαίρι ολοκληρώνεται και το ibis blog βάζει τα κεφάλια μέσα για μια νέα εξόρμηση στα διαδικτυακά σοκάκια της ελληνικής blogoσφαιρας.

Το πρώτο μέρος εδώ.


This entry was posted on 9 Ιαν 2010 at Σάββατο, Ιανουαρίου 09, 2010 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Δημοσίευση σχολίου