Η Αθηναϊκή Μεγαλούπολη Έχει Τις Γειτονιές: Το Έθιμο Του Αη Γιάννη Tου Ριγανά  

Posted by Ibis in , , , ,

DSC00092

Γιατί και στην Αθήνα έχουμε τις γειτονίες για τα ήθη και τα έθιμα

DSC00096

Παπάγου 26 Ιουνίου. Το Έθιμο Του Αη Γιάννη του Ριγανά

Φαίνονται χαμένοι στο αλλοπρόσαλλο και λατρεμένο πρόσωπο της Αθήνας αλλά αντιστέκονται. Αντιστέκονται. Χορεύουν, γελούν, τραγουδούν γύρω από την φλόγα της φωτιάς. Ακούω την μουσική, τα τραγούδια και παρακολουθώ άλματα πάνω από τις φλόγες.

- “Και του χρόνου με υγεία”. Κομπιάζω. Σκέφτομαι πόσο ανάγκη έχουμε αυτές τις στιγμές. Την πραγματική γειτονιά, την παρέα, τα χαμόγελα και την γιορτή του δρόμου. Τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας και ανθρώπους σαν αυτούς.

Η Σοφία και ο Παναγιώτης εδώ και χρόνια αναβιώνουν με αξιοζήλευτο μεράκι το έθιμο του Αή Γιάννη του Ριγανά. Κάθε χρόνο 25 Ιουνίου συγκεντρώνονται στο δρόμο και στήνουν το δικό τους σπουδαίο γλέντι. Σπουδαίο γιατί διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Μπράβο τους.

Άλματα πάνω από την φωτιά, χορός, τραγούδι και πολλά παιδιά. Δεν θυμάμαι τόσα πολλά παιδιά. Μικροί, μεγάλοι γίνονται ένα και στο υπαίθριο γλέντι συμμετέχει κάθε περαστικός. Όμορφα.

Και όμως η Αθηναϊκή μεγαλούπολη έχει τις γειτονιές για να φιλοξενήσει τις παραδόσεις μας. Αρκεί μια μικρή προσπάθεια και μπορούμε να τις ανακαλύψουμε ή να τις δημιουργήσουμε…

DSC00099

Αρκεί να τις ανακαλύψουμε....

DSC00098

Αρκεί να τις δημιουργήσουμε...

Μερικά λόγια για το έθιμο : Ημερολογιακά η γιορτή αυτή βρίσκεται προς το τέλος του Θεριστή και έχει σχέση με το θερινό ηλιοστάσιο, γιορτή του βουνού και του κάμπου.Είναι γεγονός ότι η ελληνική παράδοση θέλει τον Άγιο ηλικιωμένο, τραχύ, αγαθό, ν' ανεβαίνει στα βουνά και να ευλογεί τ' αγριόχορτα και τα βοτάνια της πλαγιάς και του βουνού. Σαν το πιο αγαπημένο και ευωδιαστό φυτό αυτήν την μέρα ο Άγιος ξεχώριζε την ρίγανη. Έτσι την ημέρα αυτή την είπανε τ' "Αη Γιάννη του ριγανά". Την γιορτή τ' Αη Γιάννη την λένε και του Αη Γιαννιού του Κλήδονα ή του Ριζικάρη. Η γιορτή αυτή είναι συνδυασμός χριστιανικών και αρχαιοελληνικών εθίμων. Το πιο παλιό αλλά και πολύ λατρευτικό στον νεοελληνικό λαό έθιμο είναι του Κλήδωνα που ακόμη τελείται πιστά σε πολλά μέρη της ελληνικής υπαίθρου.

Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε εδώ : info1, info2, info3, info4

This entry was posted on 24 Ιουν 2009 at Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2009 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 comments

αχ τι μου θύμισες τώρα... Ήμουν 5 χρονών στη Κέρκυρα όταν πρωτοσυνάντησα αυτό το έθιμο και από τότε δεν το έχω ξανασυναντήσει.. Είναι από τις αναμνήσεις που μένουν στη μνήμη σαν όνειρο και δεν είσαι σίγουρος αν τις έχεις ζήσει.. Αχ πολύ χάρηκα τώρα!!χεχεχε

24/6/09, 9:27 μ.μ.
Ανώνυμος  

Το ίδιο συμβαίνει στην Βαρκελώνη (St.Joan), στη Νορβηγία και χτές έμαθα οτι γίνεται και στην Κίνα!

V.

26/6/09, 8:28 π.μ.
L.A. woman  

τι άλλο να σχολιάσω?

Στον Παναγιώτη, τη Σοφούλα και σε όλους εκεί στη γειτονιά...
Και του χρόνου με υγεία!!!

26/6/09, 11:27 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου