Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό

Είναι μια προσωπικότητα που έχει την δύναμη να ακτινοβολεί μέσα στον χρόνο. Το πολιτιστικό έργο , ο χαρακτήρας του και η αγωνιστικότητα του, γίνονται σημείο αναφοράς για πολλές γενιές.

Μοναδική πηγή πολιτιστικής ενέργειας, έχει την δύναμη και την αύρα να εκπέμπει ακόμα και σήμερα: 17 Νοέμβριου 2008.
Χάρισμα για εκείνον, κληρονομιά για την πατρίδα του και μεγάλη τύχη για όλους εμάς.

Πάντα αγγίζουν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, δεν γίνεται να μην ακολουθήσεις την μαγική ροή τους, το λόγιο ειρμό που καθηλώνει και ταξιδεύει μοναδικά.

Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,
αὐτὲς οἱ πέτρες δὲ βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τὰ ξένα βήματα,
αὐτὰ τὰ πρόσωπα δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸν ἥλιο,
αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο.Το ταξίδι γίνεται πιο ώριμο, πιο ουσιαστικό όταν το ντύνει με την μουσική του ο Μίκης Θεοδωράκης. Επιτάφιος (1936), Ρωμιοσύνη(1945) μοναδικά έργα που αλλάζουν την μουσική σου κοσμοθεωρία, αρκεί να τα ακούσεις.

Το έργο Ρωμιοσύνη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Χαζεύοντας την φωτογραφία: Τι να γράψεις, τι να σκεφτείς και τι να σχολιάσεις για τεράστιες μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Ρίτσος,Θεοδωράκης, Ελύτης.
Θα υπάρξει άραγε συνέχεια?
Νιώθω τόσο μικρός αλλά τόσο τυχερός.
Έχω χαθεί μέσα στο δικό τους ταξίδι. Είναι στιγμή να διακόψω για λίγο και να αναφέρω κάποια βασικά ιστορικά στοιχεία.
  • 1960 Εκδίδεται σε δίσκο ο «Επιτάφιος» μελοποιημένος από το Μίκη Θεοδωράκη.
  • 1936 Γράφει και εκδίδει τον «Επιτάφιο» συγκλονισμένος από τα θύματα της μεγάλης καπνεργατικής απεργίας του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη
  • Γυναίκες πολιτικών κρατουμένων πηγαίνουν στον Θεοδωράκη αποσπάσματα από την συλλογή ''Αγρίμια''. Ο Θεοδωράκης τα αγνοεί.
  • Στην γιορτή των Θεοφανίων 1966 γίνονται επεισόδια και ο Θεοδωράκης τραυματίζεται. Επιστρέφει στην οικία του και κάθετε στο πιάνο, όπου βρίσκονται ξεχασμένα ποιήματα της Ρωμιοσύνης. Σε λίγη ώρα ολοκληρώνει ένα εκπληκτικό έργο.
  • Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνεύει το έργο. Δηλώνει στην βιογραφία του: ''Σε αυτό το έργο χάθηκα. Έκανα πρόβα 2.5 μήνες για να μπώ στον νόημα της μελωδίας και του στίχου. Τότε βρήκα τον αληθινό μου εαυτό.'' Και συνεχίζει: ''Τα εννέα τραγούδια της Ρωμιοσύνης είχαν μια μελωδία που δεν την έπιανε το μυαλό μου. Μελωδία τρομερή, ασύλληπτη.'' ''Μόλις είπα το πρώτο τραγούδι σπίτι μου, τα υπόλοιπα ήταν εύκολα, τα είπα με μιας.''
  • Ο Γιάννη Ρίτσος έχει πει για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση: ''Η φωνή του διαθέτει ένα εξαιρετικό τέμπο, μια μεγάλη εκφραστική κλίμακα, διαθέτει δύναμη και διαύγεια. Η φωνή του έλαμψε στα τραγούδια του Θεοδωράκη, αλλά και η μουσική του Θεοδωράκη έλαμψε με την φωνή του Μπιθικώτση. Η φωνή του Μπιθικώτση δεν διαθέτει μονάχα τα τεράστια μουσικά προσόντα, αλλά διαθέτει και μια άρθρωση μοναδική, που δεν την διαθέτουν ούτε μεγάλοι ηθοποιοί. Ποτέ δεν χάνεται, δεν σβήνει, δεν θαμπώνει, ούτε μια συλλαβή, ούτε ένα σύμφωνο. Ακόμη και το τελικό σίγμα στο τέλος μιας μουσικής φράσης, που εξαφανίζεται πλήρως στους περισσοτέρους τραγουδιστές, στον Μπιθικώτση ακούγεται με απόλυτη καθαρότητα. Ευχαριστώ τον Μπιθικώτση που με την λαμπρότητα της φωνής του έφερε την ποίηση στον ελληνικό λαό, εκεί απ' όπου ξεκίνησε.''
  • Τις μέρες του Πολυτεχνείου έχει ξεκινήσει το «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας» .Εδώ υπάρχει το αντίστοιχο κείμενο από το χειρόγραφο του ποιητή.


Ας αφήσουμε και εμείς ένα ηλεκτρονικό λουλούδι, για να τιμήσουμε αυτούς που,
πήραν τα βιώματα του ελληνικού λαού και τα έφεραν στα χείλη, στο μυαλό και στις σκέψεις μας.

Σε πέντε εκπληκτικά βίντεο ο ποιητής ερμηνεύει το έργο του Ρωμιοσύνη. Μοναδικό. Αξίζει μια πλούσια βόλτα.
Βίντεο 1 , Βίντεο 2, Βίντεο 3, Βίντεο 4 ,Βίντεο 5

Στο βίντεο ο Μίκης Θεοδωράκης ερμηνεύει την Ρωμιοσύνη.
Το δεύτερο μέρος εδώ
Πηγές 1,2,3

Σχόλια

Ο χρήστης Εαρινή Συμφωνία είπε…
Υπέροχο κείμενο, γεμάτο αγάπη και γραμμένο με εξαιρετικό τρόπο. Να είσαι καλα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
www.arelis.gr
περιεχει το υπερρεαλιστικο ερωτονομικον
Ο χρήστης Γραφεας Πεζικου είπε…
Τι ευχάριστη έκπληξη σήμερα Ιbis
Πρώτη Φορά Σας επισκέπτομαι και
Σας διαβάζω.Εντυπωσιακή η ενασχό
λησή Σας με τα ιερά τέρατα Μίκης & Ρίτσος,των οποίων είμαι ΦΑΝ από τη γέννησή τους.Εχω δε στη
δισκοθήκη μου ΟΛΑ τα μελοποιημένα από τον Μίκη ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και
είμαι ευτυχής....
Ο χρήστης Ibis είπε…
@Ο/Η Απόμαχος Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Χαιρόμαστε που αναφορές μας σε μεγάλους Έλληνες βρίσκουν αντίκτυπο.

Η πολιτιστική τριπλέτα Μίκης,Ρίτσος,Ελύτης είναι τα πιο λαμπρά λουλούδια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο αν αναλογιστούμε τα μοναδικά και συγκλονιστικά συναισθήματα που μας έχουν γεννήσει δεν έχουμε παρά να ασπαστούμε αυτήν την άποψη.

Η δισκοθήκη σας πρέπει να είναι πραγματικά ΠΛΟΥΣΙΑ. Η ψηφιακή τεχνολογία εδώ χάνει.Εμείς αρκούμαστε στα ηχεία του υπολογιστή και ζηλεύουμε τα μουσικά σας διαμάντια. Γιατί δίσκοι με Ρίτσο και Μίκη, μόνο διαμάντια μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σίγουρα η τελευταία μας ανάρτηση θα σας ενδιαφέρει.

keep Sharing Greek Poetry

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ