Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό  

Posted by Ibis in , , , ,

Είναι μια προσωπικότητα που έχει την δύναμη να ακτινοβολεί μέσα στον χρόνο. Το πολιτιστικό έργο , ο χαρακτήρας του και η αγωνιστικότητα του, γίνονται σημείο αναφοράς για πολλές γενιές.


Μοναδική πηγή πολιτιστικής ενέργειας, έχει την δύναμη και την αύρα να εκπέμπει ακόμα και σήμερα: 17 Νοέμβριου 2008.
Χάρισμα για εκείνον, κληρονομιά για την πατρίδα του και μεγάλη τύχη για όλους εμάς.

Πάντα αγγίζουν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, δεν γίνεται να μην ακολουθήσεις την μαγική ροή τους, το λόγιο ειρμό που καθηλώνει και ταξιδεύει μοναδικά.

Αὐτὰ τὰ δέντρα δὲ βολεύονται μὲ λιγότερο οὐρανό,
αὐτὲς οἱ πέτρες δὲ βολεύονται κάτου ἀπ᾿ τὰ ξένα βήματα,
αὐτὰ τὰ πρόσωπα δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸν ἥλιο,
αὐτὲς οἱ καρδιὲς δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στὸ δίκιο.Το ταξίδι γίνεται πιο ώριμο, πιο ουσιαστικό όταν το ντύνει με την μουσική του ο Μίκης Θεοδωράκης. Επιτάφιος (1936), Ρωμιοσύνη(1945) μοναδικά έργα που αλλάζουν την μουσική σου κοσμοθεωρία, αρκεί να τα ακούσεις.

Το έργο Ρωμιοσύνη μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Χαζεύοντας την φωτογραφία: Τι να γράψεις, τι να σκεφτείς και τι να σχολιάσεις για τεράστιες μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Ρίτσος,Θεοδωράκης, Ελύτης.
Θα υπάρξει άραγε συνέχεια?
Νιώθω τόσο μικρός αλλά τόσο τυχερός.
Έχω χαθεί μέσα στο δικό τους ταξίδι. Είναι στιγμή να διακόψω για λίγο και να αναφέρω κάποια βασικά ιστορικά στοιχεία.
  • 1960 Εκδίδεται σε δίσκο ο «Επιτάφιος» μελοποιημένος από το Μίκη Θεοδωράκη.
  • 1936 Γράφει και εκδίδει τον «Επιτάφιο» συγκλονισμένος από τα θύματα της μεγάλης καπνεργατικής απεργίας του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη
  • Γυναίκες πολιτικών κρατουμένων πηγαίνουν στον Θεοδωράκη αποσπάσματα από την συλλογή ''Αγρίμια''. Ο Θεοδωράκης τα αγνοεί.
  • Στην γιορτή των Θεοφανίων 1966 γίνονται επεισόδια και ο Θεοδωράκης τραυματίζεται. Επιστρέφει στην οικία του και κάθετε στο πιάνο, όπου βρίσκονται ξεχασμένα ποιήματα της Ρωμιοσύνης. Σε λίγη ώρα ολοκληρώνει ένα εκπληκτικό έργο.
  • Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνεύει το έργο. Δηλώνει στην βιογραφία του: ''Σε αυτό το έργο χάθηκα. Έκανα πρόβα 2.5 μήνες για να μπώ στον νόημα της μελωδίας και του στίχου. Τότε βρήκα τον αληθινό μου εαυτό.'' Και συνεχίζει: ''Τα εννέα τραγούδια της Ρωμιοσύνης είχαν μια μελωδία που δεν την έπιανε το μυαλό μου. Μελωδία τρομερή, ασύλληπτη.'' ''Μόλις είπα το πρώτο τραγούδι σπίτι μου, τα υπόλοιπα ήταν εύκολα, τα είπα με μιας.''
  • Ο Γιάννη Ρίτσος έχει πει για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση: ''Η φωνή του διαθέτει ένα εξαιρετικό τέμπο, μια μεγάλη εκφραστική κλίμακα, διαθέτει δύναμη και διαύγεια. Η φωνή του έλαμψε στα τραγούδια του Θεοδωράκη, αλλά και η μουσική του Θεοδωράκη έλαμψε με την φωνή του Μπιθικώτση. Η φωνή του Μπιθικώτση δεν διαθέτει μονάχα τα τεράστια μουσικά προσόντα, αλλά διαθέτει και μια άρθρωση μοναδική, που δεν την διαθέτουν ούτε μεγάλοι ηθοποιοί. Ποτέ δεν χάνεται, δεν σβήνει, δεν θαμπώνει, ούτε μια συλλαβή, ούτε ένα σύμφωνο. Ακόμη και το τελικό σίγμα στο τέλος μιας μουσικής φράσης, που εξαφανίζεται πλήρως στους περισσοτέρους τραγουδιστές, στον Μπιθικώτση ακούγεται με απόλυτη καθαρότητα. Ευχαριστώ τον Μπιθικώτση που με την λαμπρότητα της φωνής του έφερε την ποίηση στον ελληνικό λαό, εκεί απ' όπου ξεκίνησε.''
  • Τις μέρες του Πολυτεχνείου έχει ξεκινήσει το «Ημερολόγιο μιας εβδομάδας» .Εδώ υπάρχει το αντίστοιχο κείμενο από το χειρόγραφο του ποιητή.


Ας αφήσουμε και εμείς ένα ηλεκτρονικό λουλούδι, για να τιμήσουμε αυτούς που,
πήραν τα βιώματα του ελληνικού λαού και τα έφεραν στα χείλη, στο μυαλό και στις σκέψεις μας.

Σε πέντε εκπληκτικά βίντεο ο ποιητής ερμηνεύει το έργο του Ρωμιοσύνη. Μοναδικό. Αξίζει μια πλούσια βόλτα.
Βίντεο 1 , Βίντεο 2, Βίντεο 3, Βίντεο 4 ,Βίντεο 5

Στο βίντεο ο Μίκης Θεοδωράκης ερμηνεύει την Ρωμιοσύνη.
Το δεύτερο μέρος εδώ
Πηγές 1,2,3

This entry was posted on 17 Νοε 2008 at Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 comments

Υπέροχο κείμενο, γεμάτο αγάπη και γραμμένο με εξαιρετικό τρόπο. Να είσαι καλα

17/11/08, 7:09 μ.μ.
Ανώνυμος  

www.arelis.gr
περιεχει το υπερρεαλιστικο ερωτονομικον

4/12/08, 5:07 μ.μ.

Τι ευχάριστη έκπληξη σήμερα Ιbis
Πρώτη Φορά Σας επισκέπτομαι και
Σας διαβάζω.Εντυπωσιακή η ενασχό
λησή Σας με τα ιερά τέρατα Μίκης & Ρίτσος,των οποίων είμαι ΦΑΝ από τη γέννησή τους.Εχω δε στη
δισκοθήκη μου ΟΛΑ τα μελοποιημένα από τον Μίκη ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και
είμαι ευτυχής....

27/4/09, 5:30 μ.μ.

@Ο/Η Απόμαχος Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Χαιρόμαστε που αναφορές μας σε μεγάλους Έλληνες βρίσκουν αντίκτυπο.

Η πολιτιστική τριπλέτα Μίκης,Ρίτσος,Ελύτης είναι τα πιο λαμπρά λουλούδια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο αν αναλογιστούμε τα μοναδικά και συγκλονιστικά συναισθήματα που μας έχουν γεννήσει δεν έχουμε παρά να ασπαστούμε αυτήν την άποψη.

Η δισκοθήκη σας πρέπει να είναι πραγματικά ΠΛΟΥΣΙΑ. Η ψηφιακή τεχνολογία εδώ χάνει.Εμείς αρκούμαστε στα ηχεία του υπολογιστή και ζηλεύουμε τα μουσικά σας διαμάντια. Γιατί δίσκοι με Ρίτσο και Μίκη, μόνο διαμάντια μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σίγουρα η τελευταία μας ανάρτηση θα σας ενδιαφέρει.

keep Sharing Greek Poetry

6/5/09, 7:37 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου