Ούτε τα μάτια τους δεν θα σήκωναν - Ο Καρβελίτο και η συντροφος τους  

Posted by Ibis in ,

Ήταν μια μέρα διαφορετική από τις άλλες. Όχι γιατί έγινε κάτι συγκλονιστικό σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο, αλλά γιατί η καθημερινότητα μου με έφερε αντιμέτωπο με την ελληνικό δήθεν, ''οτινανισμο'' και ''αλλανταλισμό''. (ας με συγχωρέσουν οι φιλόλογοι που κατακερματίζω την ελληνική γλώσσα αλλά μερικές φορές είναι τόσο αναπόφευκτο).

Είχα την άτυχη στιγμή σε τακτικά χρονικά διαστήματα να βρίσκομαι κοντά σε δέκτη τηλεόρασης. Το χέρι μου πήγαινε αυθόρμητα στο κλασσικό κόκκινο κουμπάκι αλλά μερικές φορές δεν το κρύβω, (δυστυχώς για μένα) παρατηρούσα το θέατρο της ημέρας. Πόσες φορές άνοιξα-έκλεισα την τηλεόραση. Σαν να αναζητώ μια τηλεοπτική εξιλέωση. ΤΙΠΟΤΑ και πάλι.

Ουπς, πιο θέατρο......Το θέατρο είναι τέχνη,είναι έκφραση και ψυχαγωγία. Αδόκιμος ο όρος.
Ούτε σόου του καραγκιόζη.....Πάλι αδόκιμο......Δεν το χαρακτηρίζω.
Τόσα όμορφα συναισθήματα, σαν τις φιγούρες του Σπαθάρη, φαίνονται τόσο ανώτερα αυτή την στιγμή.

Ο σύγχρονος Καρβελίτο ο επαναστάτης της ελληνικής κοινωνίας παρέα με την σύντροφο του την Αννίτα Πανια. Καταξιωμένη(?) τηλεπαρουσιάστρια(?). Πως είπες. Καταξιωμένη?
Το κείμενο δυστυχώς δεν εξωτερικεύει εκφράσεις και γέλια.....

Δεν θα έγραφα αυτό το μικρο άρθρο. Αλλά αυτές τις μέρες θυμόμαστε μια σημαντική περίοδο για την σύγχρονη Ελλάδα. Δεν μπόρεσα να ανεχτώ σιωπηλά το εκμηδενισμό του Πολυτεχνείου και ότι συνεπάγεται.

Ευχαριστώ τη δύναμή της περιέργειας αλλά και της κρίσης που με έφερε αντιμέτωπο με την τηλεοπτική ζούγκλα. Ναι, σωστά εκεί ήταν οι δυο πρωταγωνιστές μας. Παρακολούθησα τα πρώτα 10 λεπτά της εκπομπής αλλά οι απορίες είχαν γεννηθεί από πριν στο μυαλό μου.

  • Ξαφνικά σε βραδινή εκπομπή στο κανάλι με το οποίο συνεργάζονται......Δεν είναι κακό.
  • Σε περίοδο που και οι δυο κάτι ετοιμάζουν...Άκου διαφήμιση.....Είσαι εμπαθής!
  • Μήπως το αυτοκίνητο είχε και άλλα.........πραγματάκια μέσα?ΕΝΝΟΟΥΜΕ καφέ ζάχαρη και τα σχετικά.
  • Οι συνέπειες της κρίσης???.........Πω πω η κρίση είναι ο καρβελιτο και η πανια.(Τα μικρά γράμματα στα ονόματα δεν ειναι τυχαία)
Ωστόσο εκεί που επεξεργάζομαι όλα τα παραπάνω είμαι...........ακίνητος σωματικά και πνευματικά. ''Τώρα κατάλαβα τι πέρασαν οι άνθρωποι στο πολυτεχνείο το 1973''.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!Η πρωταγωνίστρια (σκόπιμα δεν αναφέρω το όνομα) πάτησε και βλαστήμησε στο όνομα χιλιάδων νεκρών και οραματιστών σε μια περίοδο που η χώρα, μας ήταν χώρα τους.
Τόλμησε να συγκρίνει την προσαγωγή τους στην αστυνομική διεύθυνση με τα γεγονότα του πολυτεχνείου. Το αυτοκίνητο που τους σταμάτησε με το τανκ που ποδοπάτησε το σώμα και την ψυχή δεκάδων νέων, το σημαντικότατο εκείνο βράδυ του Νοέμβρη. Την σύλληψη με τα βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων.......
Έλεος, ντροπή και αίσχος......

Άραγε θα μπορούσαν να τα πουν όλα αυτά απέναντι σε αγωνιστές. σε πραγματικούς Έλληνες : ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ,ΓΛΕΖΟ,ΡΙΤΣΟ,ΕΛΥΤΗ και τόσους πολλούς.
Ούτε τα μάτια τους δεν θα σήκωναν.


Πότε λοιπόν θα πάψουν να έχουν λόγο και μάλιστα δημόσιο όλοι αυτοί οι γραφικοί και ανούσιοι χαρακτήρες?

Εμείς τι κάνουμε.........Ας δούμε την πραγματικότητα και ας υποβιβάσουμε εκεί που πρέπει αυτούς που υποβιβάζουν εμάς και την ιστορία μας. Έρχονται και άλλοι......

Όπως αναγράφει και ένας blogger :
Οι άθλιοι αθλούνται σε άθλια.....αθλήματα.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε αυτούς που ξεχνούν: και οι στίχοι του Bob Marley και το βίντεο.

Don't let them fool ya,
Or even try to school ya! Oh, no!
We've got a mind of our own,
So go to hell if what you're thinking is not right!
Love would never leave us alone,
A-yin the darkness there must come out to light.


''Της αγάπης αίματα'' και ''ανοίγω το στόμα μου''
Ποίηση : Οδυσσέας Ελύτης
Μελοποίηση : Μίκης Θεοδωράκης
Τραγούδι : Γρηγόρης ΜπιθικώτσηςΠρόταση προς τους πρωταγωνιστές:
Ας ακούσουν την παρακάτω μουσική εκτέλεση, ας ταξιδέψουν μέσα στην μαγεία του Ελύτη και του Θεοδωράκη. Ας τους είναι άγνωστοι. Μόλις ακούσουν όλο το έργο θα αλλάξει η κοσμοθεωρία τους. Mikis Theodorakis - Romiosini: Part I, Part II
Φωτογραφίες από : 1,2

This entry was posted on 14 Νοε 2008 at Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2008 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Δημοσίευση σχολίου