Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η τραπεζική οικονομία με την ματιά ενός μηχανικού


Στην εποχή της θεοποιημένης οικονομίας, η καθημερινή πληροφορία κατακλύζεται από οικονομικούς όρους και πολύπλοκες αναλύσεις. Η κοινή λογική σε συνδυασμό με την  μαγεία των αριθμών έχει την δύναμη να απλοποιεί τις αναφορές και να οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα. 

Καθαρά κέρδη βασικών ελληνικών τραπεζών για το 2009:

Eurobank: 362 εκατ.
Εθνική Τράπεζα:  971 εκατ. ευρώ
Τράπεζα Κύπρου 313 εκατ. ευρώ(μειωμένα κατά 38%(2008))
Τράπεζα Πειραιώς 202 εκατ. ευρώ(μειωμένα κατά 36%(2008))
Marfin Popular Bank 173,9 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 56% έναντι του 2008)
Alpha 391 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 23%)
Millennium Bank 9 εκατ. ευρώ
(Επιπλέον δείτε εδώ την συνολική κερδοφορία των τραπεζών από το 2004 ως το 2007)
Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με την αγροτική τράπεζα να παρουσιάζει ζημιές 419 εκατ. ευρώ


Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:
  • Οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις  αντιστοιχούν σε σε μιάμιση φορά του ΑΕΠ(240 δισ. εκατ. ευρώ).
  • Η επιπλέον φορολόγηση των κερδών με 2%(το ποσό είναι τυχαίο) μπορεί να επιφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 46 εκατ. ευρώ. που μπορούν να διατεθούν για την πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ(αδυναμία πληρωμής).

  • Οι συνολικές καταθέσεις ξεπερνούν το συνολικό χρέος της χώρας που αγγίζει το 170% του ΑΕΠ δηλαδή 408 δισ. ευρώ!. Κοινώς ρευστό υπάρχει.
  • Σε περίπτωση χρεωκοπίας εγχώριες αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες χάνουν την προβλεπόμενη κερδοφορία από τα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού.
  • Οι στρατιωτικές παραλαβές για το 2010 αξίας 2 δισ 720 εκατ. ευρώ. μπορούν να καλυφθούν από τα κέρδη των τραπεζών. Tραπεζικός στρατός!
Και η λίστα μεγαλώνει......

[images: via & via]

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στα περισσότερα έχεις δίκιο, αλλά:
το σύνολο των καταθέσεων, δεν υφίσταται ως χρήμα. Δεν είναι αποθηκευμένο σε κάποιο "σεντούκι".
Οι τράπεζες το έχουν δανείσει και ξαναδανείσει. Κινούνται με κάποιο "ρευστό" το οποίο είναι ελάχιστο (της τάξης του 5%) σε σχέση με τις καταθέσεις.
Ο χρήστης Nicholas είπε…
οπότε αν δημεύσουμε τις μισές καταθέσεις ξεμπερδεύουμε με το χρέος το ΔΝΤ κλπ ε;
Θα προτιμούσα να δημεύσουν τις καταθέσεις του γείτονα
Ο χρήστης Ibis είπε…
@esp0ir
Συμφωνώ πολλά από τα τραπεζικά χρήματα είναι "εικονικά" και η αλήθεια είναι πάνω στο τραπεζικό σύστημα και στον τρόπο που λειτουργεί βασίζεται η σύγχρονη οικονομία.

@Nicholas
Τα έχει άραγε και ο γείτονας;
Απλά, η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει ότι η δεν είμαστε φτωχή χώρα αλλά ίσως η πιο ανίκανη να διαχειριστεί τα οικονομικά της.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε