Το τραγούδι που τάραξε τις σχέσεις Μελίνας Μάνου - 16 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χαντζιδάκι  

Posted by Ibis in , , , , ,

melina  
Προσωπικότητα εκρηκτική, αντιδραστική και πολυδιάστατη. Παρεξηγημένος, δακτυλοδεικτούμενος και πολιτικά αντιδραστικός.
Από τα ρεμπέτικα, στην συμφωνική μουσική, στο βαλς των χαμένων ονείρων και στον σταρ Φλωρινιώτη που παρουσιάζει στην ραδιοφωνική του εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο.

16 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι το ibis blog ξεδιπλώνει την ιστορία που κρύβεται πίσω από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» :
Melina 2 
Το 1958 ο του Ζιλ Ντασέν  ετοιμάζει την ταινία με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη και ο ίδιος παίζει τον δεύτερο ρόλο του Αμερικανού τουρίστα. Οι συντελεστές προτείνουν στον Μάνο Χατζιδάκι να συνθέσει την μουσική ενώ ίδιος αντιδρά έντονα στην πρόταση κάτι το οποίο είχε κάνει σε πολλές κινηματογραφικές προτάσεις.
Μετά από καθυστερήσεις και πιέσεις ο συνθέτης δημιουργεί πρόχειρα το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά». Η ταινία  «Ποτέ την Κυριακή» κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.Ο Μάνος Χατζιδάκις έτρεφε σημαντική αντιπάθεια για το τραγούδι, η οποία τον ωθεί στο να πουλήσει τα δικαιώματα. Μετά την βράβευση το τραγούδι γίνεται παγκόσμια επιτυχία και κατατάσσεται  στα δέκα εμπορικότερα του 20ού αιώνα.


Η ταινία μεταφέρεται στο θέατρο και προβάλλεται στην Αμερική με την σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν και την μουσική επιμέλεια του Χατζιδάκι .
Δημοσιεύματα της εποχής που αναφέρονταν στα πνευματικά δικαιώματα  του τραγουδιού ταράσσουν τις σχέσεις των δύο ανδρών αλλά και της Μελίνας με τον Χατζιδάκι. Δημόσιες επιστολές, δικηγόροι, κόντρες και καυστικές δηλώσεις χαρακτηρίζουν τις σχέσεις τους.


Σε συναυλία του 1961 ο συνθέτης αρνείται στην Μελίνα -μετά από επιθυμία του κοινού- να ερμηνεύσει «Τα παιδιά του Πειραιά» και μια νέα κόντρα πυροδοτείται μεταξύ του ζεύγους και του Χατζιδάκις.
Και όμως η σχέση της Μελίνα Μερκούρη με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη ήταν καρμική. Ο ίδιος δηλώνει (εικόνα)


Melina 4

Η Μελίνα αναφέρει
«Τον αγαπούσα και τον αγαπώ, αν και υπάρχει μια άσχημη πλευρά στον χαρακτήρα του που πολλές φορές έχει κάνει την αγάπη μου λύσσα».
Όπως πηγές της εποχής αναγράφουν μετά από περίοδο σιωπής, συγκρούσεων, οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν  το 1994 σε δωμάτιο νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, όταν οι δύο τραγούδησαν μαζί «Χάρτινο το φεγγαράκι».


[Οι φωτογραφίες προέρχονται από το δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι "Η Μελίνα του Μάνου" ]

This entry was posted on 15 Ιουν 2010 at Τρίτη, Ιουνίου 15, 2010 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Δημοσίευση σχολίου