Στην εποχή της θεοποιημένης οικονομίας, η καθημερινή πληροφορία κατακλύζεται από οικονομικούς όρους και πολύπλοκες αναλύσεις. Η κοινή λογική σε συνδυασμό με την μαγεία των αριθμών έχει την δύναμη να απλοποιεί τις αναφορές και να οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα.
Καθαρά κέρδη βασικών ελληνικών τραπεζών για το 2009:
Eurobank: 362 εκατ.
Εθνική Τράπεζα: 971 εκατ. ευρώ
Τράπεζα Κύπρου 313 εκατ. ευρώ(μειωμένα κατά 38%(2008))
Τράπεζα Πειραιώς 202 εκατ. ευρώ(μειωμένα κατά 36%(2008))
Marfin Popular Bank 173,9 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 56% έναντι του 2008)
Alpha 391 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 23%)
Millennium Bank 9 εκατ. ευρώ
(Επιπλέον δείτε εδώ την συνολική κερδοφορία των τραπεζών από το 2004 ως το 2007)
Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με την αγροτική τράπεζα να παρουσιάζει ζημιές 419 εκατ. ευρώ.
Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:
- Συνεπώς, το συνολικό ποσό καθαρής κερδοφορίας για τις 7 πρώτες τράπεζες αγγίζει τα 2 δισ. 322 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές καταθέσεις φτάνουν 368 δισ. ευρώ.
- Οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις αντιστοιχούν σε σε μιάμιση φορά του ΑΕΠ(240 δισ. εκατ. ευρώ).
- Η επιπλέον φορολόγηση των κερδών με 2%(το ποσό είναι τυχαίο) μπορεί να επιφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 46 εκατ. ευρώ. που μπορούν να διατεθούν για την πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ(αδυναμία πληρωμής).
- Οι συνολικές καταθέσεις ξεπερνούν το συνολικό χρέος της χώρας που αγγίζει το 170% του ΑΕΠ δηλαδή 408 δισ. ευρώ!. Κοινώς ρευστό υπάρχει.
- Σε περίπτωση χρεωκοπίας εγχώριες αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες χάνουν την προβλεπόμενη κερδοφορία από τα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού.
- Οι στρατιωτικές παραλαβές για το 2010 αξίας 2 δισ 720 εκατ. ευρώ. μπορούν να καλυφθούν από τα κέρδη των τραπεζών. Tραπεζικός στρατός!
- Τα κέρδη αναφέρονται στην περίοδο 2009 όπου οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν 28 δισ. ευρώ κρατική βοήθεια! Μέχρι σήμερα 2 μόνο τράπεζες έχουν αρνηθεί το συγκεκριμένο ποσό ενώ οι υπόλοιπες το διεκδικούν!
[images: via & via]
Σχόλια
το σύνολο των καταθέσεων, δεν υφίσταται ως χρήμα. Δεν είναι αποθηκευμένο σε κάποιο "σεντούκι".
Οι τράπεζες το έχουν δανείσει και ξαναδανείσει. Κινούνται με κάποιο "ρευστό" το οποίο είναι ελάχιστο (της τάξης του 5%) σε σχέση με τις καταθέσεις.
Θα προτιμούσα να δημεύσουν τις καταθέσεις του γείτονα
Συμφωνώ πολλά από τα τραπεζικά χρήματα είναι "εικονικά" και η αλήθεια είναι πάνω στο τραπεζικό σύστημα και στον τρόπο που λειτουργεί βασίζεται η σύγχρονη οικονομία.
@Nicholas
Τα έχει άραγε και ο γείτονας;
Απλά, η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει ότι η δεν είμαστε φτωχή χώρα αλλά ίσως η πιο ανίκανη να διαχειριστεί τα οικονομικά της.