Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθνικιστικός Παροξυσμός 189 χρόνια Μετά

195166
Με αφορμή τη σύνοδο κορυφής στην Ε.Ε., η οποία συνέπεσε με την επέτειο του 1821 , δημόσια πρόσωπα αναφέρθηκαν-άστοχα-σε ομοιότητες και συγκυρίες μεταξύ του τότε και του σήμερα.
Την ίδια ώρα που με έκδηλη απορία  ακούγονται  απόψεις περί "αναγέννησης της πατρίδας" και "εξασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας", η στρατιωτική παρέλαση στιγματίστηκε από συνθήματα από τμήμα των στρατιωτικών δυνάμεων.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν από την ομάδα των ΟΥΚ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου δεν προκαλούν έκπληξη. Γιατί απλά έτσι πρέπει να είναι. Ο επίλεκτος στρατιώτης-όχι μόνο στην χώρα μας- πρέπει να είναι ένας πιστός, φανατισμένος στρατιώτης με βούληση εθνικιστική.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί κόκκο στην σύγχρονη άμμο των φαινομένων εθνικιστικού παροξυσμού που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες.
Μετανάστες, γειτονικά έθνη και ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κοινωνικής ξενοφοβίας που κρύβει σημαντικούς κινδύνους. Όπως εύστοχα αναγράφεται στο άρθρο του ο Κώστας Γιαννακίδης, όταν δεν έχεις εχθρό πρέπει να τον κατασκευάσεις.
59477
Ο αόρατος εχθρός που έρχεται από την Γερμανία, από την Γαλλία και από τα Σκοπιά είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τον έλεγχο μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται. Η ιστορία άλλωστε το αποδεικνύει αναμφισβήτητα, ο φόβος, ο τεχνητός κίνδυνος  τρομάζουν, καταπραΰνουν και αποχαυνώνουν τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις. Το ποίμνιο γίνεται ευάλωτο, εύκολα διαχειρίσιμο και υποσυνείδητα ελεγχόμενο απέναντι σε κοινωνικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Αν θες να ελέγξεις μια κρίση απλά επινόησε μια ακόμη.

Βλέποντας πολιτικούς να μιλούν για εδαφική ακεραιότητα, ομιλητές να ξεσπαθώνουν ενάντια σε ευρωπαϊκά κράτη και πολίτες να παρασύρονται από εθνικιστικές συμπεριφορές,  το παράδειγμα της Ιταλίας(*) γίνεται μέρα με την μέρα πιο ορατό. Σύγχρονα εθνικιστικά και φασιστικά κινήματα, αντιμεταναστευτικοί νόμοι και έντονη ξενοφοβία αναβιώνουν φέρνοντας στο νου το παρελθόν. Η κοινωνία της Ιταλίας δοκιμάζεται από την οικονομική ύφεση και η κοινωνία, έμμεσα κατευθυνόμενη , αναζητά άλλο ένα εξιλαστήριο θύμα σε μετανάστες και αλλοεθνείς κοινότητες. 

Είναι λυπηρό πως σταδιακά και στην χώρα μας δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ευδοκίμηση παρόμοιων κοινωνικών τάσεων. Ο ομοιότητες πολλές και οι κίνδυνοι ακόμα περισσότεροι. Ελπίζοντας πως η παραπάνω διαπίστωση δεν θα επιβεβαιωθεί, το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσουν νέες ακραίες ρατσιστικές και εθνικιστικές συμπεριφορές.

(*)Το ντοκιμαντέρ Εξάντα "Άρωμα μια άλλης εποχής" καταδεικνύει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της γειτονικής χώρας. Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.

image via : http://1x.com [1 ,2 ]

Σχόλια

Ο χρήστης Ibis είπε…
Παροτρύνουμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν τον κείμενο του Γιώργου Πήττα με τίτλο ΛΑ.Ο.Σ-ΧΑΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ-ΕΜΕΙΣ
Όταν πεθαίνει ο Χαμιντουλάν μπορεί να είναι νόμιμος ο ΛΑ.Ο.Σ;


Μεταξύ των δύο κειμένων θα βρείτε αρκετά κοινά σημεία. Το άρθρο μπορεί εύστοχα να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις που θέτει ο κ. Πήττας.

Υποσυνείδητα αναδεικνύεται και ο ρόλος των ΜΜΕ και ειδικά της τηλεόρασης που ενισχύει φαινόμενα ξενοφοβίας είτε μετατοπίζοντας είτε αλλοιώνοντας την πραγματική σημασία των γεγονότων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε