H (μοναδική) αλαζονεία του Έλληνα  

Posted by Ibis in , , , ,

Ποτέ δεν είναι αργά. Μετά από 30 χρόνια πλαστών και εικονικών δημοσιονομικών μεγεθών, η χώρα μας φαίνεται να ξεγυμνώνεται από τον πανούργο ευρωπαϊκό της μανδύα  και να αντιμετωπίζει-σκόπιμα και μή- τις έντονες ευρωπαϊκές συστάσεις. Με την οικονομία να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και την σχέση πολίτη κράτους να κλυδωνίζεται έντονα από φαινόμενα διαφθοράς και πολιτικής ματαιοδοξίας, ίσως είναι η ιδανική εποχή για τον απλό πολίτη να υπερκεράσει την "ελληνική"  του νοοτροπία. Μια νοοτροπία που έχει γαλουχηθεί μέσα από φαινόμενα κερδοσκοπίας,διαφθοράς, εκμετάλλευσης και  κοινωνικής αλαζονείας.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η πλειοψηφία των εργαζομένων αποδέχονται τα νέα οικονομικά μέτρα  αλλά παράλληλα παρατηρούνται συγκεκριμένες εργατικές ομάδες που υποστηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Πόσο αλαζονικά αντιφατικό! 

Τελωνειακοί και εφοριακοί πρωτοστάτησαν σε μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις ζητώντας την διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων τους. Την ώρα που η εξασφάλιση της κοινωνικής σύνεσης γίνεται επιτακτική ανάγκη και η κοινωνική ευσυνειδησία πολύτιμο εργαλείο, η αλαζονεία εργατικών συνδικάτων υποβιβάζει την νοημοσύνη του απλού πολίτη, υποβαθμίζοντας παράλληλα την όποια προσπάθεια για αντιστροφή της κατάστασης. 
Όταν ο χρηματισμός γίνεται επάγγελμα, τότε χάνεις κάθε δικαίωμα για την διεκδίκηση των εργασιακών  σου ελευθεριών.

Ο αγώνας για την νομιμοποίηση της παρανομίας ενισχύει τα παραπάνω και καταργεί την ευνομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Πανελλαδική Ένωση Μέσων Επικοινωνίας και Υπαίθριας Διαφήμισης ΕΡΜΗΣ που γεμίζοντας εκατοντάδες οδικές πινακίδες διαμαρτύρεται για τον κίνδυνο κατάργησης της υπαίθριας διαφήμισης.  Για να είμαστε ακριβείς, διαμαρτύρεται για την κατάργηση  των  παράνομων -με βάση τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις- υπαιθρίων διαφημιστικών πινακίδων.
Όταν αδιαφορείς για τον Νόμο και την οδική ασφάλεια των συνανθρώπων σου αναμφίβολα γίνεσαι και εσύ γρανάζι της αλαζονικής μηχανής.
Και δυστυχώς υπάρχουν και άλλα παρόμοια παραδείγματα.


-Σχετικά με την τελευταία παράγραφο μπορείτε να επισκεφτείτε τους εξής συνδέσμους: "Διαφημιστική ασυδοσία", "Αυτή η Ελλάδα πρέπει να φύγει", "Τα κέρδη υπεράνω της ανθρώπινης ζωής;"

[images: via & via]

This entry was posted on 23 Φεβ 2010 at Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2010 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 comments

Εύστοχη ανάρτηση...

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν η τότε Κυβέρνηση Σημίτη προσπάθησε να επιβάλλει το σύστημα TAXIS ώστε να κοπούν οι ουρές στις εφορίες αλλά και το γόνιμο πεδίο για χρηματισμό των υπαλλήλων, οι μόνο που αντέδρασαν έντονα ήταν οι εφοριακοί...Ως δικαιολογία μεταξύ άλλων απίθανων προέβαλλα και το γραφικό πως με η μηχανογράφηση εμποδίζει την...ανθρώπινη σχέση στις συναλλαγές! Όπου βέβαια, ως "ανθρώπινη σχέση" έχουμε το "φέρε τόσα να σου κάνω τη δουλειά σου".

26/2/10, 11:19 π.μ.

@politispittas

Τα συναισθήματα προβληματισμού και λύπης που πηγάζουν από την σύγχρονη κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, ενισχύονται από τις αλαζονικές συμπεριφορές και τα γεγονότα "ανθρωπίνων συναλλαγών" στις οποίες εύστοχα αναφερθήκατε.

Δυστυχώς στις μέρες μας, το μεγάλο πρόβλημα που ξεκινά από τις αρχές τις δεκαετίας του 80 και διογκώνεται ασύμμετρα, ακόρεστα, είναι η μετατροπή των ανθρωπίνων σχέσεων σε "συναλλαγές".

Οι ίδιοι οι άνθρωποι γίνονται χαρτονομίσματα και αυτοανακυκλώνονται στο γαϊτανάκι του ρουσφετιού και του λαδώματος.
Μακάρι να γίνουμε πιο σοφοί μέσα από τα λάθη μας.

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Καλησπέρα

26/2/10, 2:57 μ.μ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
3/3/10, 8:51 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου