Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα τα χορέψω το λοιπόν!


-Αφεντικό, φώναξε, έχω πολλά να σου πω, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα, έχω πολλά να σου πω, μα δεν τα πάει η γλώσσα μου.... Θα τα χορέψω το λοιπόν! Στάσου παράμερα μην σε πατήσω! Βίρα! χοπ! χοπ!
Έδωκε ένα σάλτο, τα πόδια και τα χέρια του έγιναν φτερούγες. Όρθιος χιμούσε απάνω από την γης, κι έτσι που τον έβλεπα στο βάθος τ` ουρανού και της θάλασσας, μου φάνταζε σαν ένας γέρος αρχάγγελος αντάρτης. Γιατί ο χορός αυτός του Ζορμπά ήταν όλο πρόκληση, πείσμα κι ανταρσία. Θαρρείς και φώναζε "Τι μπορείς να μου κάνεις Παντοδύναμε; Τίποτα δεν μπορείς να μου κάμεις, αν με σκοτώσεις μονάχα. Σκότωσε με καρφί δεν μου καίγεται, έβγαλα το άχτι μου, είπα ότι ήθελα να πω, πρόφτασα και χόρεψα και πια δεν σε έχω ανάγκη!"
Έβλεπα τον Ζορμπά να χορεύει και ένιωθα για πρώτη φορά την δαιμονικιάν ανταρσία του ανθρώπου, να νικήσει το βάρος και την ύλη, την προγονική κατάρα. Καμάρωνα την αντοχή του, τη σβελτέτσα, την περηφάνια. Κάτω στην αμμουδιά τα ορμητικά κι αντάμα περίτεχνα πατήματα του Ζορμπά χάραζαν την εωσφορική ιστορία του ανθρώπου.

Ν. Καζαντζάκης

Καλό Πάσχα

και

Καλή Ανάσταση




Τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τις περιγραφές του συγγραφέα και την προσωπικότητα του Ζορμπά, πλούσια και ξεχωριστά. Ο Ζορμπάς είχε τον τρόπο να πανηγυρίζει τις αποτυχίες και να ζει την δική του Ανάσταση κάθε μέρα, κάθε στιγμή σε κάθε μονοπάτι της ζωής.

Ζούσε την κάθε στιγμή σαν να ήταν μοναδική γιατί απλά μπόρεσε να κατανοήσει πλήρως την μοναδικότητα της. Χρόνια πολλά!


-Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το εκπληκτικό βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".
- Το βίντεο είναι η τελευταία σκηνή από την ομότιτλη και πολυβραβευμένη ταινία Alexis Zorbas(1964)
- Το μυθιστόρημα βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο τον Γεώργιο Ζορμπά(1825-1941) από τον οποίο ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την λογοτεχνική ιστορία.
-Η μουσική της ταινίας από τον Μίκη Θεοδωράκη

Σχόλια

Ο χρήστης Ibis είπε…
Προσέξτε τα λόγια του Anthony Quinn μετά τον χορό.....Χωρίς σχόλια.....

http://www.youtube.com/watch?v=CKHlmb5xcq8
Ο χρήστης Antipariafwni είπε…
De xerw ibis ala egw den tin palevw katholou teties meres, idika to megalo savato,se mia mikri topikh kinonia iparhei poli ipokrisia gia to tipota. Enas simvolismos einai pia kai tipota perisotero.
ahhhhhh de xerw ti me epiase kai ta grafw afta...
THA PROTINA TO PASHA NA GINETE KATHE 4 HRONIA OPOS OI OLIMPIAKOI AGWNES

ade pige kai 12 XRISTOS ANESTI :-p
Ο χρήστης Antipariafwni είπε…
pantos fetos to efharistithika ekana anastash sto blog sou !!!!!!!!bloganastash pou tha eleges kai esy.
Ο χρήστης Ibis είπε…
Μην μασάς AntipariaFwni!!
Η ανάσταση μπορεί να τείνει να γίνει μια τυπικού χαρακτήρα διαδικασία, ωστόσο η εσωτερική της επίδραση στους περισσότερους είναι εντυπωσιακή...θετική ή αρνητική...

Εκφράζω τον θαυμασμό μου στην ιδέα της Ανάστασης....Με συναρπάζει η ιδέα...Θα υπάρχει κ διοργανώτρια πόλη,χωριό,χώρα? Φαντάσου τι έχει να γίνει...Μόλις δημιούργησες το θεσμό της αντι-ανάστασης που μπορεί να πραγματοποιείται στο νησί...;-)

Keep anti-blogging ur life even in resurrection
Ο χρήστης Antipariafwni είπε…
Nai ehw anaptixei kai olokliro plano sto kefali mou san ton dekouperten. Malista protinw thn anaviosi anastashs sthn ierousalim...opos egine kai me thn athina to 1896...mono pou anti gia athanatous...h diorganotria arhi tha apotelite apo ieris!!na anartisoume kai sta blogs dimopsifisma pion thelete na einai o proedros ths diethnous, anastasias epitropis!!Oi ipopsifioi tha einai o papas venediktos kai o vartholomeos!!!!!Fisika o antistihos kiriakou gia thn hora mas tha einai o giosakhs :-)
Fantazese ti ehei nai ginei???o katatzaferis me to velopoulo tha kanoune eperotisis sthn vouli i eponi diorganosi ths anti-anastasis na ginei sthn agia sofia!!!me diorganotria epitropi to fanari......:-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε