Ο Αντι Γουόρχολ συνομιλεί με τη βυζαντινή τέχνη  

Posted by Ibis in , ,

lgst4027 think-rich-look-poor-andy-warhol-self-portrait-andy-warhol-poster Έργα του «πάπα» της Ρop Αrt θα αντιπαραβάλλονται με αγιογραφίες, σε μια πρωτότυπη έκθεση το φθινόπωρο στο Βυζαντινό Μουσείο.
Μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη έκθεση με έργα του Αντι Γουόρχολ θα παρουσιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο (6 Οκτωβρίου 2009- 10 Ιανουαρίου 2010) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Τιτλοφορείται «Warhol/Ιcon: Η δημιουργία της εικόνας» και συγκεντρώνει σημαντικές προσωπογραφίες από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Αντι Γουόρχολ, καταθέτοντας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «μια καίρια κριτική της σύγχρονης εμμονής με τη φήμη, έννοια που γοήτευε τον Warhol και βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου του».

Η έκθεση αντιπαραβάλλει προσωπογραφίες του καλλιτέχνη με τη συλλογή βυζαντινής αγιογραφίας του μουσείου. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο μελετητή του Αντι Γουόρχολ, Πολ Μούρχαουζ, ο οποίος έχει την επιμέλεια της έκθεσης, γίνεται προσπάθεια να ανιχνευθεί «η διαχρονική σημασία και αξία της αγιογραφίας, συνδέοντας θρησκευτικού χαρακτήρα ιστορικά προηγούμενα με τις σύγχρονες “αγιογραφίες” του Γουόρχολ:απεικονίσεις διασήμων που φιλοτεχνήθηκαν σε μια εκκοσμικευμένη εποχή εμμονής με τη διασημότητα.Η ιδέα της λατρείας,κοινή στην ιστορική και τη σύγχρονη αντίληψη της αγιογραφίας, αποτελεί εδώ βασικό συνδετικό ιστό.Το έργο του Γουόρχολ προσυπογράφει, ανατέμνει- και χρησιμοποιεί- τις διαδικασίες εκείνες μέσω των οποίων η ταυτότητα ενός πραγματικού ατόμου επισκιάζεται σταδιακά από την ωραιοποιημένη εικονική αναπαράστασή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα σταθμοί, όπως τα πορτρέτα της Τζάκι Κένεντι και της Μέριλιν Μονρόε, του Μάο, καθώς και του ίδιου του Γουόρχολ- όλα εξιδανικευμένες μορφές των οποίων το image υπερβαίνει την ιδιωτική, προσωπική τους ταυτότητα. Ιδωμένη στο πλαίσιο των ιστορικής σημασίας αγιογραφιών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, οι σύγχρονες “αγιογραφίες” του Warhol αναδεικνύονται ως αποτέλεσμα μιας σύνθετης μεταμόρφωσης, κατά την οποία το πραγματικό δίνει τη θέση του σε μια πολύπλοκη αλλά υπέροχη αφαίρεση».
 
 
OR826-cr KAISARASWORHOLISED3
[Πηγή :] www.tovima.gr
[Φωτογραφία :] http://andywarholgallery.com
Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από τα παρακάτω links:
http://www.byzantinemuseum.gr/

This entry was posted on 17 Αυγ 2009 at Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2009 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 comments

Το είδαμε κι αυτό!
Ο Warhol στο Βυζαντινό Μουσείο!

17/8/09, 11:42 μ.μ.

dasboot
Νομίζω ότι έχεις δίκιο. Είναι λίγο παράξενος ο συνδυασμός Andy Warhol και η βυζαντινή τέχνη. Ωστόσο δεν παύει να προκαλεί την περιέργεια μας και να κρύβει δείγματα καλλιτεχνικής γοητείας.

Είχα την τύχη να δω από κοντά έκθεση του Αμερικάνου καλλιτέχνη με τα σημαντικότερα έργα του και κυρίως με προσωπογραφίες. Η πραγματικότητα ήταν εντυπωσιακά γοητευτική διαφέροντος σημαντικά από διαδικτυακές φωτογραφίες και εικόνες.
Θα κάνουμε λίγο υπομονή και θα έχουμε πλήρη άποψη όταν το δούμε από κοντά.

19/8/09, 12:15 π.μ.
L.A. woman  

ανυπομονώ να δω την έκθεση!!
Αν την προσέξουν οι διοργανωτές και δεν έχει στηθεί με προχειρότητα θα είναι εξαιρετική!!!

6/9/09, 1:20 π.μ.

Δημοσίευση σχολίου