Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H επιστροφή, φωτογραφίες,πανεπιστήμια και δέντρα - Τι (δεν) μας άρεσε την περασμένη ελληνική εβδομάδα (# 27)

2011 
Είτε η έλλειψη χρόνου είτε η ηθελημένη αποχή έκαναν την πιο επιτυχημένη στήλη του ibis blog να απουσιάσει αρκετούς μήνες. Σήμερα επιστρέφει πλούσια και αισιόδοξη με προοπτική για μελλοντική ανανέωση.
Αξίζει ένα ευχαριστώ στου αναγνώστες-φίλους που παρότρυναν την συνέχιση της.
Καλή ανάγνωση

Τα έργα του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy για το 2010.

Η τελευταία εκπομπή “Το κουτί της Πανδώρας” ασχολείται με την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αξιόλογη, διαφορετική και ουσιαστική μελέτη.
Άξιο αναφοράς οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Νανόπουλου.

Πολλά και όμορφα φωτογραφικά αφιερώματα για το 2010

Το κίνημα για πολιτών κατά των διοδίων μεγαλώνει σταδιακά. Διαβάστε περισσότερα στο http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/

Το μουσικό micgrill κάνει την δική του μουσική ανασκόπηση για το 2010:
Η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύουν τραγούδια του Χατζιδάκι,Θεοδωράκη, Ξαρχάκου. ΄Άκρως ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση στον μουσικό χώρο gazarte για λίμες μέρες ακόμα. Περισσότερα στο http://www.gazarte.gr/show.aspx?id=97

95 προβλέψεις για το διαδίκτυο την χρονιά που έρχεται. Τεχνολογία, πολιτική και μουσική μερικές από τις κατηγορίες.

Τα πρόσωπα του περιοδικού TIMES για τις χρονιές 1927 – 2009.

Τέχνη από δολάριο


Αρνητικές σκέψεις και απορίες αναβάλλονται για την επόμενη φορά. Άλλωστε δύσκολα συνυπάρχουν με μια νέα χρονιά.

Κλείνουμε την στήλη με ένα ενδιαφέρον βίντεο οικολογικού χαρακτήρα.Σχόλια

Ο χρήστης ο μάγος Γίσσπορ είπε…
Εξαιρετικά Links, εξαιρετικό ποστ και πάλι. Θέλουμε δυο μέρες για να τα δούμε όλα.

Στην ρημαγμένη και φτωχη από ιδέες μπλογκόσφαιρα, οπου οι πολλοί αναμασάνε τη σκέψη και τα κείμενα άλλων, πρωτότυπες στήλες είναι πολύτιμες.

Εύγε και καλή χρονια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι
( Στάση Τρίτη )


Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;
Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω;

Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι.
Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον.
Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.

- Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ

[ Φωτογραφία ] : boston

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις.....
Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ο Βασιλιάς του Σωρού – μέρος πρώτο

Τα 4 blogs (αντιπάριος, antipariafwni, ibis, antiparos-blog) σας παρουσιάζουν το Τζιμάκο στην παράσταση για ένα ρόλο “Ο Βασιλιάς του Σωρού” Παίζουν: Τ.Π.(Τζίμης Πανούσης στο ρόλο του βασιλιά) Α.Κ.(Αθανασία Κουρέτα στο ρόλο του ρεπόρτερ) BL.(οι τέσσερις Bloggers στο ρόλο τους)
Τ.Π.: Να αρχίσω;

BL: Εμείς έχουμε ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις που θα σου υποβάλλουμε, ό,τι δεν θέλεις να απαντήσεις το προσπερνάμε. Αλλά άμα θες να πεις πρώτα κάτι πες το.

Τ.Π.: Να βάλουμε ένα τίτλο αρχικά σ’ αυτό… ένα τελεσίγραφο, έναν τίτλο τελεσίγραφο.. “ΜΑΥΡΟΧΡΗΜΑΤΑΔΕΣ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ’’. Είναι ένα τελεσίγραφο από τον Τζιπάκο, παλιά ήμουνα Τζιμάκος. Λανσάρω ένα παρατσούκλι όπως συνηθίζεται εδώ στο νησί, όλοι εδώ έχουν τα παρατσούκλια τους. Εγώ δεν είμαι Δημήτρης, είμαι Τζίμης και είναι τελείως διαφορετικό. Το όνομα είναι πολύ σημαντικό, αλλά θα τα πούμε και μετά αυτά. Πες μου την πρώτη ερώτηση.

Α.Κ.: Πόσο αντιπαρόψυχος αισθάνεσαι;

Τ.Π.: Εγώ αισθάνομαι αντιπάριος… Όχι γέννημα, θρέμμα. Είμαι εδώ από το βρώμικο ‘…