Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταξιδιωτικό Ναρκωτικό

P1070083

Η προσμονή για κάτι διαφορετικό, η επαφή με νέους πολιτισμούς, κουλτούρες και κοινωνίες καθώς και συνεχής αναζήτηση για κάτι νέο, χαρακτηρίζουν τους σύγχρονους ταξιδιώτες.
Οι "ευρωπαϊκοί" λαοί, όχι αυτοί που καθορίζονται από τα σύνορα και τις συνθήκες, αλλά αυτοί που προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα, από τους τρόπους τους, την κουλτούρα τους και κυρίως από την παιδεία τους.
Αυτή η παιδεία συνεχίζει να αποτελεί βασικό κίνητρο για τον Έλληνα ταξιδιώτη.

Πολλές φορές το ταξίδι στο εξωτερικό μετατρέπεται σε ναρκωτικό, σε παραισθησιογόνα φαρμακευτική ουσία που μετά την επήροια της ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα, οι πρώτες παρενέργειες.

Και όμως η χώρα μας έχει ένα (κρυφό) ταλέντο.
Ο σύγχρονος ελληνικός τρόπος ζωής καταφέρνει να μετατρέπει κάθε ευρωπαϊκό ταξίδι, κάθε νέο προορισμό σε ένα ευχάριστο ναρκωτικό. Μια παράξενη ταξιδιωτική ουσία που κυλά στις φλέβες, ταξιδεύει και αφήνει τα σημάδια της. Σημάδια που γίνονται εμφανή κυρίως μετά την επίδραση της.
Οι παρενέργειες δεν αργούν....
P1070069
Η ελληνική πραγματικότητα, προκλητικά γοητευτική μα συνάμα τόσο αποκαρδιωτική, σε ξυπνά, σε ταρακουνά και σε προσγειώνει απότομα.
Γίνεται το αντίδοτο που εξασθενεί το παραισθησιογόνο και οδηγεί στο τέλος του ταξιδιού.
Μέχρι το επόμενο.
Το επόμενο ναρκωτικό; To επόμενο ταξίδι;
Μάλλον είναι το ίδιο.
Ίσως ο ποιητής της Ιθάκη γνώριζε κάτι παραπάνω:

 Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

Μέχρι τότε συνεχίζεις να αναζητάς τον επόμενο (ευρωπαϊκό) προορισμό.
Να απολαμβάνεις τις παρενέργειες, να συλλέγεις πλούσιες εικόνες και να ελπίζεις σε μια καλύτερη ελληνική πραγματικότητα.
Ίσως κάποτε και αυτή γίνει το δικό μας ναρκωτικό.  

****

-Αφορμή για το παρόν κείμενο στάθηκε ένα πρόσφατο ταξίδι στην πόλη του Βερολίνου. Οι σκέψεις συντάχθηκαν με την επιστροφή στο Ελ. Βενιζέλος και κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας των μέσων μαζικής μεταφοράς
-Οι φωτογραφίες προέρχονται από τμήμα του τοίχους του Βερολίνου με δεκάδες street art έργα. Σύντομα θα ακολουθήσει σχετικό φωτογραφικό post.
-Διαβάστε το ποίημα "Ιθάκη" στο επίσημο διαδικτυακό τόπο του Κ.Π. Καβάφης http://www.kavafis.gr/

Σχόλια

Ο χρήστης B for Blogger είπε…
Προς τί η μεθοδική επισήμανση του "ευρωπαικού" προορισμου ibis; Άλλες χώρες εκτός ευρώπης δεν υπάρχουν δηλαδή;
Ο χρήστης Ibis είπε…
B for Bloogger
χα ;)
Δυστυχώς η ταξιδιωτική μας εμπειρία περιορίζεται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δικές σου εμπειρίες από την Δύση.

Ibis

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ