Άκης Πάνου - Μια ξεχωριστή μουσική συγκυρία  

Posted by Ibis in , , , , ,

Σε μια εποχή που στιγματίστηκε από την άνθηση της ελληνικής μουσικής και την ανάδειξη των μεγαλύτερων καλλιτεχνών ο Άκης Πάνου κατάφερε να ξεχωρίσει με τους σπουδαίους στίχους και τα ξεχωριστά του τραγούδια. Αντιδραστικός και εκκεντρικός τον χαρακτήριζε ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια του που δεν απαρνήθηκε ακόμα και την ώρα που δικάζονταν για την δολοφονία του γαμπρού του.
Σαν σήμερα έφυγε όχι μόνο ο Άκης Πάνου αλλά και ο μεγάλος Γ. Μπιθικώτσης. Η συγκυρία μοναδική κάτω από την τεράστια μουσική κληρονομία και των δύο καλλιτεχνών.
Είναι αμέτρητα όσα μπορούν να γραφτούν για τους δύο καλλιτέχνες ωστόσο θα αρκεστούμε στην μικρή μας αναφορά στην ιστορία ενός από τα ομορφότερα λαϊκά τραγούδια της ελληνικής μουσικής.
θα κλείσω τα μάτια, και όπου με βγάλει....


Το 1967 ο Άκης Πάνου ηχογραφεί το "Θα κλείσω τα μάτια" με την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το τραγούδι κυκλοφορεί μόνο για 15 μέρες αφού η λογοκρισία της Δικτατορίας  το χαρακτηρίζει "κομουνιστικό".
Ο συνθέτης δεν πτοείται και αναγκάζεται να αλλάξει τους στίχους δίνοντας μια άλλη διάσταση στους αρχικούς στίχους που αναφέρονται στην φτώχεια και στον αγώνα για επιβίωση. Μετά από 3 χρόνια η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει στα πρώτα της μουσικά βήματα  την δεύτερη εκτέλεση του κομματιού. Μάλιστα ο ίδιος ο Γ. Μπιθικώτσης-που ανέδειξε την Βίκυ Μοσχολιού-πικραμένος από τις πολιτικές αντιδράσεις αρνείται να ξαναπεί το τραγούδι και το προσφέρει στην νεαρή τότε τραγουδίστρια. Ήταν η αρχή για την λαμπρή καριέρα του Άκη Πάνου.
Αν και τα τραγούδια που έχει γράψει υπολογίζονται σε 3000, αυτά που έχουν κυκλοφορήσει δεν ξεπερνούν τα 200.
 1964 - Μπιθικώτσης, Άκης Πάνου, Περπινιάδης,
Μπακάλης, Καρανικόλας τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους μετά από μια ηχογράφηση.

Ο Γ. Μπιθικώτσης έχει δηλώσει για τον Άκη Πάνου: 
"Μια μέρα μου έδειξε ένα άλλο τραγούδι που είχε γράψει "Θα το δώσω το ρολόι και θα πάρω κομπολόι". Του λέω "Μ' αρέσει θα το πώ". Και τον ξεκίνησα, τον πήγα στον Τάκη Λαμπρόπουλο στην Columbia. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία και έτσι μπήκε και εκείνος δυναμικά στα πράγματα. Μετά μου έδωσε κι άλλο ένα τραγούδι που έγινε και αυτό μεγάλη επιτυχία (αναφέρεται στο "Θα κλείσω τα μάτια"). Εκείνο που θυμάμαι και ξέρω καλά είναι ότι ο Άκης Πάνου έδωσε εκείνη την εποχή πολλά και ωραία τραγούδια....Έτσι πέρασε και αυτός στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. "
Απόσπασμα από το βιογραφικό βιβλίο "Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Εγώ ο Σερ...." - Πάνος Γεραμάρης, εκδόσεις Κοχλίας.

Μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του μουσικοσυνθέτη είναι:
Info2: Η εκπομπή αφιέρωμα στο Άκη Πάνου "Στην Υγειά Μας" μέρος Α, μέρος Β, μέρος Γ, Μέρος Δ. 

Read More: (Για να ακούσετε και να δείτε τους στίχους του τραγουδιού "Θα κλείσω τα μάτια")

Στίχοι: Άκης Πάνου 
Μουσική: Άκης Πάνου 
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης 

Τον έρωτά, φαρμάκωσ' η μιζέρια
κομμάτιασε, η φτώχεια την καρδιά
Δεν ήρθανε, για μας τα καλοκαίρια
και έγιν' η, ζωή τόσο βαριά

Θα κλείσω τα μάτια, θ' απλώσω τα χέρια
μακριά από τη φτώχεια, μακριά απ' τη μιζέρια
Θα πάρω τη στράτα, κι εγώ τη μεγάλη
θα κλείσω τα μάτια, και όπου με βγάλει

Που να βρεθεί, ντροπή να με κρατήσει
στη λάσπη και, στην ξύλινη σκεπή
Τη φτώχεια που, μας έχει γονατίσει
τη νιώθω μεγαλύτερη ντροπήThis entry was posted on 7 Απρ 2010 at Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 comments

Πολύ καλό άρθρο φίλε. Συγχαρητήρια. Το link για το τραγούδι "Ας τον τρελό στην τρέλα του" με το Μανώλη Μητσιά είναι http://www.youtube.com/watch?v=XI9IBoY0rDA&feature=related

Beethoven ( bet-o-ven.blogspot.com )

8/4/10, 12:43 π.μ.

@Beethoven
Μας ξέφυγε ο σύνδεσμος για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του Άκη Πάνου.

Ευχαριστούμε
Είναι τιμή να ακούμε καλά "μουσικά" λόγια από τον Beethoven ;-)

Ibis

8/4/10, 10:21 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου