Η τέχνη του εμπνέειν και εμπνέεσθαι  

Posted by Ibis in , , , , ,

40140

Έμπνευση μια λέξη με πολιτιστικό και κυρίως καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Το ελιξίριο κάθε καλλιτέχνη, κάθε ποιητή, κάθε τραγουδοποιού, κάθε δημιουργού. Απροσδιόριστο, αόριστο, τυχαίο και χρονικά ασύμμετρο Αρκεί ένας μικρός συγχρονισμός Μια στιγμή, μια εικόνα, ένα χαμόγελο, μια κίνηση ή μια λέξη ώστε τελικά  η έμπνευση να γίνει στίχος, μουσική, πίνακας, σκέψη, συναίσθημα, εικόνα,δημιουργία και κίνητρο.

Τι είναι άραγε αυτό που μπορεί να εμπνεύσει?

Αρχικά είναι περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εν συνεχεία όλα όσα συντελούν στην συγκρότηση του σαν μια γενικευμένη οντότητα. Η φύση, η ύλη, η κοινωνία, οι άνθρωποι και όλοι οι σύνδεσμοι που κρύβονται μεταξύ τους.

Είναι σημαντικό να εμπνέεσαι από ανθρώπους και ακόμη πιο σπουδαίο να εμπνέεις ανθρώπους. Σαν την ιδανική σχέση δασκάλου μαθητή, όπου ό δάσκαλος εμπνέει την μάθηση και καθοδηγεί την γνώση. Σχέση αμφίδρομη που τελειοποιείται με την αντιστροφή ρόλων ενώ ο εμπνευστής γίνεται εμπνεόμενος.

Στην γοητευτική τέχνη του εμπνέειν και εμπνέεσθαι κρύβεται μια ίσως άγνωστη αλυσιδωτή αντίδραση. Το αποτέλεσμα της έμπνευσης -με όποιο τρόπο και αν εκφράζεται- μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, να πυροδοτήσει σκέψεις, και συναισθήματα διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μια νέα δημιουργία, μια νέα έμπνευση.

Εξαπλώνεται γεωμετρικά, διαχέεται στο χώρο αντιστέκεται στην ρουτίνα της καθημερινότητας, καλύπτει την κάθε λογής πνευματική ή σωματική  ανάγκη, οδηγώντας τελικά την εσωτερική ισορροπία.
Η μαγική τέχνη του εμπνέειν και εμπνέεσθαι.

-Αφορμή για το παρόν κείμενο αποτέλεσε μια όμορφη κυκλαδίτικη παρέα

This entry was posted on 30 Μαρ 2011 at Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

6 comments

το εμπνέειν και το εμπνέεσθαι είναι ακριβώς αλληλένδετα. Αρκεί ένα νεύμα, ένα βλέμμα, μια σκέψη ή και μία παρόρμηση ή μία πρόθεση για να δημιουργήσει έμπνευση. Έχουν γραφτεί στίχοι, τραγούδια, κείμενα από τετοιες μηδαμινές στο διηνεκές αλλά ατόφιες στο παρόν στιγμές. Απαραίτητη προϋπόθεση: να σου έχει φύγει το πιάσιμο και η "μέθη" μετά από 42,195

31/3/11, 12:16 π.μ.
Ανώνυμος  

Εμπνευση για τον εμπνευσμενο blogger: http://www.ibiscycles.com/bikes/mojo_hd/

31/3/11, 11:32 π.μ.
Ανώνυμος  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την "κυκλαδίτικη παρέα" που ενέπνευσε αυτό το κείμενο...

26/4/11, 1:51 π.μ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την "κυκλαδίτικη παρέα" που ενέπνευσε αυτό το κείμενο...

26/4/11, 1:52 π.μ.

@www.aksioprepeiakantoxh.com

ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση αλλά και στην αναφορά σας στην πηγή έμπνευσης.

28/4/11, 3:15 μ.μ.
Ανώνυμος  

Ευχαριστώ ξανά τον άνθρωπο που με "οδήγησε" τόσο δυναμικά αλλα παράλληλα διακριτικά και τόσο σεμνά.
Ευχαριστώ όλη τη παρέα για αυτό που δημιούργησε και συντηρεί τα τελευταία χρόνια.
V.

13/11/12, 9:27 π.μ.

Δημοσίευση σχολίου