Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μιαούλια 2010 (video , images)


Μιαούλια 2010
 
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Ύδρα τιμά τους αγωνιστές του 1821 και τον Ανδρέα Μιαούλης(Ανδρέας Βώκος). Σε μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση που συνδυάζει τις ιστορικές αναφορές με τα λαογραφικά στοιχεία και τις μνήμες του παρελθόντος το νησί φορά τα γιορτινά του και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες.

P1020983   Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα την ναυτική εβδομάδα και διαρκούν τρεις μέρες περιλαμβάνοντας δημοτικούς χορούς, λαμπαδηδρομίες, λεμβοδρομίες και αθλητικούς αγώνες, ενώ ολοκληρώνονται  με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας.

Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββάτο ήταν  η εκφραστική φωνή της Κάτιας Δανσουλάκης που μέσα από μια ταινία μικρού μήκους μας ταξίδεψε στις μέρες της ελληνικής επανάστασης και τις ενέργειές του Ανδρέα Μιαούλη και των κατοίκων της 'Υδρας.

  Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνόδευε τις αναπαραστάσεις ενώ οι επισκέπτες είχαν γεμίσει το λιμάνι του νησιού περισσότερο για να θαυμάσουν τα πυροτεχνήματα και λιγότερο την πολιτιστική βραδιά.

  Η σκηνοθεσία και φωτισμός της βραδείας ξεχώρισαν για τον ρεαλισμό τους και την συνοχή που παρουσίαζαν ως προς τις εικόνες, τους ήχους  και τα χρώματα.
Ντόπιοι με παραδοσιακές στολές, νέοι, παιδιά και ηλικιωμένοι  ξεχωρίσουν μέσα στο πλήθος.
P1030012

Λίγο πριν το τέλος, το ξύλινο ομοίωμα φλέγεται και μουσική συγχρονίζεται με τα δεκάδες πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον μέχρι τότε σκοτεινό ουρανό της Υδρας.

Οι μνήμες του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν έστω για λίγο.
Η λάμψη των πυροτεχνημάτων και ο αγώνας του Ανδρέα Μιαούλη συναντά την χλιδή και το σύγχρονο glamourous των δεκάδων θαλαμηγών.
Ελληνικά αντιφατικό.
Λίγα μέτρα πιο κάτω το ξύλινο ομοίωμα βυθίζεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ