Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι (δεν) μας άρεσε την περασμένη ελληνική εβδομάδα (# 11 )

1104041245644473

Πριν φύγεις για διακοπές θυμήσου και .......την πρίζα.

Αν και καλοκαίρι η κριτική ματιά του ibis blog παραμένει ενεργή συγκεντρώνοντας όλα όσα μας προκαλούν ευχαρίστηση και δυσαρέσκεια.
Γυρίσαμε, είδαμε, διαβάσαμε και κάναμε "κλικ" στα παρακάτω γεγονότα της ελληνικής και όχι μόνο πραγματικότητας. Καλή ανάγνωση.


Μας άρεσε......
Από τον Σεπτέμβρη μια από τις ποιοτικότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης θα αποκτήσει και διαδικτυακό αδελφάκι. Η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη "Πρωταγωνιστές" ετοιμάζει τον δικό της δικτυακό τόπο(www.protagon.gr) που σύντομα θα είναι on-line. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.
Παράλληλα η εκπομπή "εμπόλεμη ζώνη" του Σωτήρη Δανέζη παρέχει την δυνατότητα για on-line παρακολούθηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ. Περισσότερα εδώ.

Η ελληνική αστυνομία έχει και φωτεινά κομμάτια. Για άλλη μια φορά το έργο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος απέδωσε σημαντικότατα αποτελέσματα. Τελευταίο επίτευγμα η αποτροπή 17 αυτοκτονιών από τον ίντερνετ.

Άλλος ένα Έλληνας του εξωτερικού διαπρέπει στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, έλαβε για την διδακτορική του διατριβή “The Complexity of Nash Equilibria”, το πρώτο βραβείο στο 2008 Doctoral Dissertation Award από την ACM (Association for Computing Machinery). Ίσως μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις παγκοσμίως. Ο 28 χρόνος Έλληνας μπόρεσε και έλυσε τον γρίφο του νομπελίστα μαθηματικού Τζον Νας(οι περισσότεροι θα το γνωρίζουν από την ταινία Beuatiful Mind), στο πεδίο της θεωρίας παιγνίων. Δυστυχώς σε ερώτηση για την επιστροφή του στην Ελλάδα δηλώνει: "αν ερχόμουν στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα να συνεχίσω τις έρευνές μου. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, ενδεχομένως ούτε η απαραίτητη υποστήριξη στο ερευνητικό μου έργο. Φοβάμαι ότι μπορεί να χαθώ στην ελληνική γραφειοκρατία" (info1,info2). Σε λίγες γραμμές περιγράφει την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα.


Ο ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας Easy Jet ξεκινάει καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα. Ο κύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου παράλληλα σχεδιάσει να αναγράψει σε ένα από τα κρουαζιερόπλοια του ομίλου Easy που θα πλέουν στο Αιγαίο "Reunite the Parthenon Marbles". Επιχειρηματικό τρικ ή ουσιαστική προσπάθεια? Ότι και να είναι, κάποιοι προσπαθούν για πράγματα που το κράτος (ή και οι Έλληνες στο σύνολο τους) αδυνατούν να αγωνιστούν.
Και μια που η είδηση ήρθε από την αγαπημένη μας Σκωτία, ο Σκοτσέζος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της περιβόητης επιστροφής.


Μετά από αρκετή καθυστέρηση το πλούσιο και σημαντικό αρχειακό υλικό της ΕΡΤ ψηφιοποιήθηκε και άνοιξε τις διαδικτυακές του πύλες. Η διαδικασία είναι ακόμα σε εξέλιξη λόγο του τεράστιου όγκου δεδομένων ωστόσο σημαντικά έργα και πληροφορίες είναι διαθέσιμα. Σημαντική προσπάθεια που χρήζει μεγαλύτερης προβολής και ίσως βελτιωμένης διαδικτυακής παρουσίασης. Επισκεφτείτε το www.ert-archives.gr
Το ibis blog αναζήτησε κάτι αγαπημένο(Προχωρήστε στο 1:02:00 και 1:18:00). Το Β' μέρος εδώ.Δεν μας άρεσε......Οικολογικά και ελληνικά. Αέρας, ήλιος και θάλασσα δημιουργούν ιδανικές ευκαιρίες ώστε η Ελλάδα να αποτελεί κοιτίδα παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ "φρενάρει" την κατασκευή φωτοβολταϊκών ενισχύοντας τις προϋποθέσεις και ενισχύοντας την γραφειοκρατία. Τα ευνοϊκά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του Μαΐου(θα επιτρεπόταν η εγκατάσταση φ/β σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων) αναιρούνται (ως προϋπόθεση για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος από 20 έως 150KV, να βρίσκονται σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα) και εγκλωβίζεται περίπου το 90% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Μήπως η αντι-ονομασία που προτείνει ο μάγος Γύσπορ είναι σωστή: ΠΕΧΩΔΕ (Πανωσήκωμα Εξοχικών ΧΩρίς Δράμι Ευθιξίας)

Το Ε.Σ.Υ. που παρά τις διπλωματικές και βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού υγείας για "τομές" αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα προμηθειών. Με χρέη προς τους προμηθευτές που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ το μέλλον του εθνικού συστήματος φαντάζει δύσκολο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και τα στελέχη που το απαρτίζουν. Μπορεί να υπάρξει άραγε πολιτικός-όχι διπλωμάτης, υπάρχει διαφορά-που να μπορέσει να υλοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές σε ένα τόσο νευραλγικό κοινωνικό τομέα? Αμφιβάλουμε έντονα και ελπίζουμε.
Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά : Αν η προβληματική Ολυμπιακή χρέωνε το κοινωνικό σύνολο 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, το ΕΣΥ το χρεώνει 5 εκατ. ευρώ την ημέρα!

Πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε ο νόμος για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών. Οι εταιρίες και η Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας(ΕΕΚΤ) είχαν εκφράσει από καιρό την αντίρρηση τους και πρότειναν την παράταση εφαρμογής του μέτρου καθώς και την εκ νέου συζήτηση με την ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων. Για άλλη μια φόρα το ελληνικό κράτος αγνοεί, αδιαφορεί και προχωρά στην υλοποίηση πρόχειρων και κακοσχεδιασμένων νόμων.
Το κλίμα που μεταξύ των εταιριών και της κυβέρνησης δεν είναι και το ιδανικό. Τρανταχτό παράδειγμα η πρωτόγνωρη επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν από κοινού WIND, Vodafone και Cosmote στον Έλληνα πρωθυπουργό. Δείτε εδώ μερικές από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ο νέος νόμος.

Για άλλη μια φορά ο ελληνικός αθλητισμός κυριάρχησε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής εφήβων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα επιβεβαιώνει την άνθηση του ελληνικού μπάσκετ. Ωστόσο οι νεαροί παίκτες της εθνικής παραγκωνίζονται από τις ομάδες τους και είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ανάμεσα στους αμέτρητους ξένους που μετέχουν στα ελληνικά πρωταθλήματα. Ίσως αξίζουν καλύτερη μπασκετική μοίρα. Αφορμή για το παρόν το παρακάτω εύστοχο άρθρο.
Έρχεται και η εθνική ελπίδων.

Η συζήτηση πιτσιρικάδων, ανάμεσα στα 12 με 13, για το κυνηγητό με τους "μπάτσους"(έτσι τους αποκαλούσαν)και τα συνεχόμενα "ντου" που έκαναν. Προφανώς αναφέρονταν στα επεισόδια του Δεκεμβρίου. Στην συνομιλία που διαδραματίστηκε δίπλα μου, έγινε αναφορά στην χρήση όπλων αλλά και στο πως μπορείς να αποκτήσεις ένα. "Μια βόλτα κάνεις στην Αθήνα και το βρίσκεις. Ούτε άδεια ούτε τίποτα". Εντυπωσιάστηκα αρνητικά σε ένα χώρο που ήταν γεμάτος με παιδιά όλων των ηλικιών.Οι Απορίες της εβδομάδας.....  • Oι αγγλικές επιχειρήσεις super market κατάφεραν να μειώσουν στο μισό την κατανάλωση πλαστικής σακούλας. Η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών του υπουργείου Περιβάλλοντος απέδωσε καρπούς. Στην Ελλάδα μπορούμε; Υπάρχει υπουργείο Περιβάλλοντος να ξεκινήσει μια αντίστοιχη προσπάθεια;

  • Πόσα συναισθήματα μπορεί να αναβιώσει η επιστροφή στον τόπο που πέρασες τα πρώτα παιδικά (κατασκηνωτικά) καλοκαίρια;
  • Μήπως σιγά σιγά η ενασχόληση των Ελλήνων με τον καιρό πλησιάζει τα Αγγλικά δεδομένα. Wraio kairo den exei simera dear. Ο ζεστός καιρός είναι κομμάτι της χώρας μας.


[Φωτογραφία: ] www.behance.net

Σχόλια

Ο χρήστης Magos Gsisspor είπε…
Κάθε φορά και πιο απρόβλεπτο το συν/πλην... Κι αν ένας φτωχός και μόνος ερασιτέχνης μπλόγκερ μπορεί και ανιχνεύει τέτοιες ειδήσεις και να τις διυλίζει μέσα από τον βόθρο των ασήμαντων και φευγαλέων, τι φταίει και οι επαγγελματίες των μήντια, είτε είναι μπλόγκερς είτε γραφιάδες, είναι τόσο βαρετοί;
Ο χρήστης ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ είπε…
ΕΧΕΙΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΣΤΥΛ. ΔΙΑΛΕΞΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ CHRISTOselida.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για άλλη μια φορά, πολύ καλό το (δεν) μας άρεσε.
...και ενημερωτικο τουλάχιστον για μένα.

Κατέβα κάτω.
v.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αποκαλυπτική ήταν η δικηγόρος του Βλαστού για το ρόλο του πρώην διευθυντή των φυλακών Αγιάς, ο οποίος έχει τεθεί ήδη σε αργία, στην υπόθεση της μεταγωγής Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων σε άλλες . Όπως αναφέρει στο υπόμνημα της «Επισκέφθηκα το υπουργείο Δικαιοσύνης μία φορά, μετά από ραντεβού που έκλεισε η Άννα Βλαστού με τον κ. Κυριακάκη, τον οποίο γνώρισα για πρώτη φορά, προκειμένου να αναπτύξω στον γενικό γραμματέα την αίτηση περί έκτακτης μεταγωγής, για λόγους υγείας του Π. Βλαστού από τη φυλακή Τρικάλων. Καθυστερήσαμε στο ραντεβού και ο γενικός γραμματέας είχε φύγει. Ο κ. Κυριακάκης μάς οδήγησε στο γραφείο της διευθύντριας Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου, η οποία της απάντησε ότι ήδη το αίτημα θα εξεταζόταν από την αρμόδια επιτροπή, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009».

δεν μασ αρεσουν τα λαμογια του υπουργειου δικαιοσυνης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δεν μας αρεσουν τα φυντανια του ΚΑΜΜΕΝΟΥ...

Αναβρασμός επικρατεί στο κατά τα αλλα όμορφο νησί της ακριτικής Λέρου, εξαιτίας της «δράσης» δυο αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.
Από έγκυρες πληροφορίες τόσο των ψαράδων της Λέρου αλλά και όσο των φορέων της τοπικής κοινωνίας του νησιού ο Ανθυπασπιστής ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ο όποιος είναι κυβερνήτης του πλωτού σκάφους του λιμενικού στη Λέρο και ο Λιμενάρχης του νησιού υποπλοίαρχος ΛΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ έχουν στήσει μια πολύ κερδοφόρα «επιχείρηση».


Με το πρόσχημα της επιβολής αυστηρών χρηματικών πρόστιμων στους ψαράδες της περιοχής απαιτούν «μηνιαίο επίδομα» προκειμένου να είναι ελαστικοί στην τήρηση του νόμου!!!
Οι καταγγέλλοντες έχουν ήδη απευθυνθεί στον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. ΚΑΜΜΕΝΟ Π. χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα!!!
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αυτοί οι δυο «κύριοι» υπηρετούν στο νησί της Λέρου επί εικοσαετίας τουλάχιστον και ότι ο ο Ανθυπασπιστής ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ δεν έχει το απαιτούμενο από τον νόμο πτυχίο ώστε να είναι κυβερνήτης του πλωτού σκάφους!!!
Είναι απορίας αξιο ποια να είναι άραγε η άποψη του υπουργού Ναυτιλίας κ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ Α., που φημίζεται για το ήθος του, για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Λέρο.
Πάντως είναι τουλάχιστον λυπηρό αυτοί οι δυο «αξιωματικοί» του λιμενικού σώματος να διατυμπανίζουν στα θύματα τους ότι «δεν τους πειράζει κανένας επειδή όλοι παίρνουν το μερτικό τους»!!!
Έλεος!!!!!
Θα επανέλθουμε με νέα συνταρακτικά στοιχεία σύντομα....
Ο χρήστης Ibis είπε…
@V.

Ο μάγος Γύσπορ μαζί με την αγαπημένη του Αφ-Αλ-τωση περιπλανήθηκε σχεδόν σε όλο το νησί του Σανταπόρι....Αλυκές,Αγ. Γιώργης, Σπήλαιο και Ακούνητος. ήθελε να ξαποστάσει, να σκεφτεί και να ετοιμαστεί για τις νέες περιπέτειες του....
Χαμένος στις σκέψεις του η σοφή κουκουβάγια ξεκίνησε μια παράξενη και απρόσμενη ιστορία....Σαν να ήταν έτοιμη από καιρό....

"Το Threskiornithidae είναι τροπικό πουλί του Αμαζονίου το οποίο κινείται είτε ομαδικά είτε ατομικά. Τα τελευταία χρόνια συναντιέται και στον Ελλαδικό χώρο πιο γνωστό με την κωδική ονομασία Ibis ".....

Ο μάγος ανασκουμπώθηκε και γεμάτος απορία απευθύνθηκε στον αγαπημένο του συνοδοιπόρο....
Τι είναι αυτά που λες αγαπημένη? Με τρομάζειςΤο όνομα οικείο και παράλληλα άγνωστο. Παράξενο μα τόσο γοητευτικό.....
Η κουκουβάγια αποκρίθηκε
όλα έχουν δρομολογηθεί. Οι πληροφορίες μου είναι σωστές...Το twitter μου δεν κάνει λάθος...Πρέπει να διαλαλήσουμε τα νέα σε όλο το νησί. Το ΙΒΙΣ σύντομα θα μεταναστεύσει προς το Σανταπόρι. Όλα έχουν δρομολογηθεί

Ο μάγος ένιωθε περίεργα. Η διαίσθηση του δεν μπορούσε να τον ξεγελάσει. Σύντομα στο ταξίδι του θα έμπαινε και ένας νέος φιλικά παράξενος ταξιδιώτης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@ IBIS
kalotaxidos kai kali antamwsi

V.
Ο χρήστης L.A. WOMAN είπε…
"Δεν κάνεικρύο στην Ελλάδα....
Κρύο δεν έκανε ποτέεε....."

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ