Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

(Αυτο)Ανασκόπηση 2009 - [Μέρος B]


Μάιος
Το έτος είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο και το ibis blog ξεκινά το μικρό αφιέρωμα του στον Έλληνα ποιητή για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του. Ἡ σονάτα τοῦ σεληνόφωτος είναι το πρώτο post. Ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.

Η 2η διεθνή ποδηλατοδρομία πραγματοποιείται σε 33(!) πόλεις και νησιά της Ελλάδος. Αν και χωρίς ποδήλατο υποστηρίζουμε την κίνηση και βοηθάμε στην δημιουργία την σχετικής αφίσας για το νησί της Αντιπάρου. Ως αντιδραστικοί χαρακτήρες ,παραξενευόμαστε από την παντελή απουσία κρατικών φορέων στην διοργάνωση και παρακινούμε του αναγνώστες να βγάλουν το ποδήλατο από το ψυγείο και να πάνε βόλτα.

Σε 'Όσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία. Σκαλίζουμε τα λεξικά μας και καλούμε την μητέρα μας μέσα από 50 γλώσσες.

Χάνεται από την ζωή μια από της σημαντικότερες φιγούρες της Ελλάδας. Παιδικά όνειρα, χαρούμενες φωνές, αστείοι χαρακτήρες και ένας μοναδικός ήρωας έχουν στιγματίσει τα παιδικά μας χρόνια. Ο δημιουργός του Καραγκιόζη δεν υπάρχει πια και ο σπουδαίος δημιουργός Ευγένιος Σπαθάρης μένει στην ιστορία. Εμείς υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του και παροτρύνουμε να σκεφτούμε λίγο παραπάνω την επόμενη φορά που θα πούμε κάποιον καραγκιόζη.

Η αγάπη της ελληνικής κοινωνίας προς την κινητή τηλεφωνία έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τηλεπικοινωνιών το άρθρο Πελατειακή Εξέλιξη Στην Ελληνική Κινητή Τηλεφωνία σας ταξιδεύει σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ta blogs αποκτούν επιρροή και οι Έλληνες δημοσιογράφοι νιώθουν να απειλούνται. Γνωστή δημοσιογράφος και νυν παρουσιάστρια ειδήσεων τάσσεται κατά των blogs και τη ανωνυμίας, συσχετίζοντας τα με φασιστικές αντιλήψεις. Η "αντίδραση" δεν θα κρατήσεις για πολλούς μήνες αφού σταδιακά όλοι στρέφονται στο διαδίκτυο και στα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει. "Το Μνημειο στον άγνωστο blogger" αποτελεί κείμενο που δεν θεοποιεί, δεν υποβιβάζει αλλά τοποθετεί τα blogs εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Το ταλέντο του μοναδικό, το ήθος ξεχωριστό και η ποιότητα του σπουδαία. Ήρθε αντιμέτωπος με τον “πόλεμο” και την αρνητική κριτική από πλειοψηφία δημοσιογράφων και προσώπων του χώρου, γεγονός που τον ώθησε στην απόφαση να απέχει από τα “δημόσια”.
Μετά από αποχή 30 χρόνων ο Θανάσης Βέγγος παραχωρεί την πρώτη του συνέντευξη.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιούνιος
22 χρόνια από την πρώτη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Η αφετηρία για την στροφή ενός ολόκληρου έθνους προς την καλαθοσφαίριση και το εναρκτήριο λάκτισμα για μελλοντικές επιτυχίες. Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε πρόσωπα, εικόνες και συναισθήματα. Τα γεγονότα ξετυλίγονται μπροστά μας με Με Τα Μάτια Ενός 6χρονου Πιτσιρικά.

Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, σκέψεις ταλαντεύονται ανάμεσα στην αποχή, την συμμετοχή και τον πολιτικό χαβαλέ. Ακολουθώντας τον δρόμο της αποχής δεν καταλήξαμε σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα, ωστόσο η διαδρομή μας έδειξε ότι στην εποχή μας η δημοκρατία βρίσκεται σε ένα πολυδιάστατο πολιτικό τέλμα, "Το τέλμα της δημοκρατίας".

Η Αθηναϊκή Μεγαλούπολη Έχει Τις Γειτονιές. Ο Παναγιώτης και η Σοφία αναβιώνουν χρόνια τώρα το έθιμο Το Έθιμο Του Αη Γιάννη Tου Ριγανά. Με μεράκι και αγάπη για την παράδοση, μας υπενθυμίζουν ότι αν θέλουμε μπορούμε να διατηρήσουμε τα πλούσια ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Το ibis blog ταξιδεύει μέχρι την Τουρκία για να παρακολουθήσει τον ετήσιο αγώνα της Formula 1. Η υποψία επιβεβαιώνεται και πίσω από τις καλογυαλισμένα αυτοκίνητα, τα χλιδάτα πάρτι και τα πολυτελή αγωνιστική πίστα κρύβεται ένα απλό κτίσμα. Απλότητα γυαλισμένη με εκατομμύρια ευρώ που εισρέουν στην γειτονική χώρα για 3 μέρες το χρόνο. Συνεπώς, '"Οταν οι Άλλοι Μπορούν Εμείς τους Χαζεύουμε".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ιούλιος
Το RockWave Festival....απλά δεν γίνεται. Για άλλη μια φορά ο επαγγελματισμός απουσιάζει και ο χώρος της Μαλακάσα πνίγεται στις σταγόνες της βροχής. Ο αγαπημένος Moby σώζει το Σαββατοκύριακο και το Mobywave Festival γίνεται πραγματικότητα.

Το μουσικό καλοκαίρι συνεχίζεται με το συγκρότημα του θρυλικού Compay Segundo. Εντυπωσιακοί, χορευτικοί και πάνω απ' λα Κουβανοί. Το ibis blog ήταν εκεί και παραθέτει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αύγουστος
Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού φιλοξενούμε φωτογραφικά αφιερώματα(Αυγουστιάτικη Αθήνα, Ηλιοβασίλεμα στην Πόλη) και μια αποκλειστική συνέντευξη. Ο Τζίμης Πανούσης δίνει μιλά σε 4 bloggers(αντιπάριος, antipariafwni, ibis, antiparos-blog) και μας αποδεικνύει για άλλη μια φορά το προκλητικά καυστικό και ρεαλιστικό του χιούμορ.

Το καλοκαίρι ολοκληρώνεται και το ibis blog βάζει τα κεφάλια μέσα για μια νέα εξόρμηση στα διαδικτυακά σοκάκια της ελληνικής blogoσφαιρας.

Το πρώτο μέρος εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ