Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι πρέπει να θυμόμαστε ένα χρόνο μετά……..

a16_17333817 Σαν σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σημαντικότερη κοινωνική αναταραχή των τελευταίων χρόνων. Οι ελληνικές πόλεις έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές που στιγματίστηκαν δικαίως από την φωνή της νεολαίας και αδίκως από τις καταστροφές και τις λεηλασίες. Ένα χρόνο μετά η νέα γενιά φαίνεται πως δεν ξεχνά όσα την ενέπνευσαν για να βγει στους δρόμους και να διαδηλώσει. Υπήρχαν και αυτοί οι διαδηλωτές. Αυτό το μαθητικό κίνημα οφείλουμε να θυμηθούμε σήμερα στις 6 Δεκέμβρη 2009.

Δεν πρέπει να σταθούμε σε αλλοπρόσαλλους και ονειροπαρμένους ειδωλολάτρες που κατέστρεψαν και έκαψαν. Σε πρόσωπα αμφιβόλου προέλευσης που επιδίωξαν τον χαβαλέ και την φασαρία του δρόμου. Όχι! Όσο και αν κάποιοι το θέλουν ΔΕΝ τους θυμόμαστε, τους λησμονούμε και τους βάζουμε βαθιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η δική μας σύγχρονη ιστορία γράφτηκε από τους μαθητές τους φοιτητές και τους νέους που γέμισαν ειρηνικά τους δρόμους. Άφησαν ένα γράμμα στον σημείο αφετηρίας,  βγήκαν να διαδηλώσουν προς ΟΛΟΥΣ μας, αντέδρασαν, έκλαψαν, φώναξαν και έστειλαν σημαντικό μήνυμα ενάντια στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Ζήτησαν και διεκδίκησαν την δημοκρατία τους-μας, αυτή που μέσα σε σχολές και πανεπιστήμια κάποιοι σκόπιμα την χρωματίζουν. Άσχημο μπλε,πράσινο,κίτρινο και κόκκινο.

Η σημερινή μέρα ΔΕΝ είναι πολιτική είναι βαθιά κοινωνική και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό φάρο έμπνευσης. Ας τους υποστηρίξουμε, ας τους ενισχύσουμε. Να ενώσουμε τις φωνές μας, να σταθούμε πλάι τους, μαζί να οραματιστούμε, να ονειρευτούμε και να γαντζωθούμε από το χαμόγελο του πιτσιρικά. Ίσως τότε καταφέρουμε να διεκδικήσουμε αρχές και αξίες που σήμερα ξεφτίζουν και αλλοτριώνονται.
Αφού δεν υπάρχουν πρόσωπα να μας εμπνέουν ας υπάρξουν γεγονότα και μνήμες. Η νεολαία έχει την δύναμη και την φωνή να εμπνευστεί και με την σειρά της να εμπνεύσει.

[φωτογραφίες]: boston,http://www.protagon.gr/

    Σχόλια

    Ο χρήστης Ibis είπε…
    Η ανάρτηση μας συμβαδίζει με τις απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο του κ. Κούλογλου για τα Δεκεμβριανά.

    Η εξέγερση που κρύφτηκε κάτω από το χαλί

    Γιατί κάποιοι μπορούν και θέλουν να πουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.
    Ο χρήστης proudgaros είπε…
    Παίδες πολύ καλή ανάρτηση.

    Σας ξέφυγε υποθέτω και το κα-τα-πλη-κτι-κό άρθρο του Γ.Πηττα στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης που δημοσιεύθηκε και στο TVXS του Κούλογλου:

    http://www.tvxs.gr/v27703
    Ο χρήστης Unknown είπε…
    Μονο που αυτός ο τόπος εμαθε χρονια τωρα να θυμαται τα ''κακως κειμενα''επετειακά.
    Το 'προζύμι' που δημιουργήθηκε τον περασμενο Δεκεμβρη,με μαγια την αγωνια των νεων [ δεν αναφερομαι στους επαγγελματίες επαναστατες] που δεν γνωριζαν να την μετασχηματίσουν σε κυριαρχο προταγμα τους απεναντι στους 'μεγαλους' δυστυχώς κανείς απο τους κολακες των νεων δεν ανελαβε να το κανει 'γλυκο ψωμι'.
    Για μια ακομη φορα περίμεναν να εκδηλωσουν τις αγαθες προθεσεις τους απεναντι στη νεα γενιά ,την ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ,οπως ακριβως γινεται με την ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ,ΤΟΥ AIDS,ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ...............
    Τα προβλήματα εγιναν ΗΜΕΡΕΣ,και νοιώθουμε οτι ξεπληρωνουμε την υποχρεωση μας.
    Ο χρήστης L.A. woman είπε…
    Αντιγράφω από το εξαιρετικό άρθρο του Γ.Πήττα: Φόνος «εκ προθέσεως συστήματος».

    Και προσθέτω: φόνος εκ προμελέτης συστήματος..

    (@taspa: και οι "τιμητικές ημέρες" στα άριστα προμελετημένα εγκλήματα ανήκουν)
    Ο χρήστης Ibis είπε…
    @proudgaros
    Πράγματι το άρθρο του Γ. Πήττα είναι ουσιαστικό, ρεαλιστικό και σκιαγραφεί την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

    @taspa
    Συμφωνούμε απόλυτα. Τα κακώς κείμενα, τα κλαμένα κείμενα. Σε αυτά ανακυκλωνόμαστε και ανακυκλώνονται ΜΜΕ και σύγχρονοι πολιτικόπατέρες.
    Άραγε θα δώσει κάποιος το μικρόφωνο στην νεολαία,στους μαθητές και τους φοιτητές?

    Ίσως δεν θέλουν και μάλλον φοβούνται. Σταθείτε λοιπόν στις προσαγωγές και στις μολότοφ! εμείς θα υποστηρίξουμε την αθωότητα τον αυθορμητισμό και το όραμα της νέας γενιάς. Της γενιάς που από μια σφαίρα γέννησε το δικό της οπλοστάσιο.

    Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα παιδιά δεν θα γίνουν επαναστάτες του καναπές και της TV.

    Υ.Γ. Καλώς ήρθατε στην παρέα μας proudgaros και taspa
    Ο χρήστης Unknown είπε…
    Σας ευχαριστώ για καλά λόγια σας. Δίνουν δύναμη στις σκοτεινές περιόδους που βιώνουμε όλοι.
    Ο χρήστης Unknown είπε…
    Eυχαριστω για το καλωσορισμα,μου αρεσε η ιστοσελιδα σου.
    Σε καλω και στην δικη μου.
    Καποτε γεματη θυμό
    Καποτε γεματη Ειρωνεία
    Καποτε 'αλουβρεχήτικη'[ κατα Σκαριμπα]
    Παντοτε ομως με σεβασμο απεναντι στον συνομιλητη,ακομη κι οταν με βγαζει 'εκτός σελιδας'κατα το 'εξω απο τα ρουχα μου.'
    Ο χρήστης Unknown είπε…
    Επι πλεον συμφωνω απολυτα με τον/την
    L.A.
    Οπως λεμε τωρα και προσωπα δεν θιγουμε,αυξανεις τα καυσιμα,και κανεις δωρεες για τα παιδια με Καρκινο!!!!

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Ω γλυκύ μου έαρ

    Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

    Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

    Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

    Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

    Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε