Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παίζοντας Για Την Αλλαγή - Playing For Change-Peace Through Music

T
ο μουσικό κίνημα Playing For Change ξεκίνησε με σκοπό να εμπνεύσει και να φέρει κοντά ανθρώπους και φυλές απ' όλο τον κόσμο. Με κοινό γλωσσικό παρονομαστή τη μουσική, η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από την Αμερική(San Francisco) με το κομμάτι "Stand By Me". Οι νότες και οι στίχοι του Ben E. King ταξίδεψαν από την Αμερική, στο Νέο Μεξικό και μέχρι την Γαλλία. Πέρασαν από την Ρωσία, την Βραζιλία, την Ιταλία και στάθηκαν στον Κογκό. Το ταξίδι συνεχίστηκε στην Ισπανία, στην Βενεζουέλα και την Νότια Αφρική. Με την γοητευτική ομπρέλα του διαδικτύου οι μουσικοί στάθηκαν στον δρόμο, στην φύση και μετατράπηκαν σε μια καλοκουρδισμένη παγκόσμια πάντα. Χωρίς να γνωρίζονται, χωρίς να συμμεριστούν φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις, μπόρεσαν και εκμηδένισαν τις αποστάσεις, ένωσαν τις νότες, τις φωνές τους και ταξίδεψαν στον κόσμο.
Το "Stand By Me" ήταν η αρχή, ακολούθησαν και άλλα κομμάτια με μουσικούς από όλο τον κόσμο. Όλα τα τραγούδια(Songs Around The World) ηχογραφήθηκαν και κυκλοφορούν σε cd (amazon).
Σύντομα η ιδέα μετατράπηκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Playing For Change Foundation (PFCF) που αποσκοπεί στην διάδοση της ιδέας και κυρίως στην χρηματοδότηση για την δημιουργία και την ανοικοδόμηση δικτύου μουσικών σχολείων ανά το κόσμο.
Σύντομα η ιδέα των Bill Moyers και Mark Johnson πέρασε στην μικρή οθόνη σε μορφή ντοκιμαντέρ με τίτλο "Playing For Change: Peace Through Music".
Διαβάζοντας μέσα από τις νότες και τις μουσικές πρωτοβουλίες, μπορείς να δεις μια από τις θετικές εκδοχές του διαδικτύου, ένα φιλόδοξο και εποικοδομητικό μουσικό κίνημα, μια αντιρατσιστική πρωτοβουλία, μια αφορμή για κοινωνική ευαισθητοποίηση και έμπνευση. Η δύναμη της μουσικής είναι εντυπωσιακή και πολυδιάστατη, αρκεί να την αναδείξεις.
Keep Sharing Music Breeze, Bring Peace Around The World"Stand By Me"

When the night has come
And the land is dark

And the moon is the only light we'll see
No I won't be afraid, no I won't be afraid
Just as long as you stand, stand by me

And darlin', darlin', stand by me, oh now now stand by me
Stand by me, stand by me

If the sky that we look upon
Should tumble and fall
And the mountains should crumble to the sea
I won't cry, I won't cry, no I won't shed a tear
Just as long as you stand, stand by me

And darlin', darlin', stand by me, oh stand by me
Stand by me, stand by me, stand by me-e, yeah

Whenever you're in trouble won't you stand by me, oh now now stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me

Darlin', darlin', stand by me-e, stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me

All lyrics are property and copyright of their owners.
All lyrics provided for educational purposes only.


-Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο antiparos-blog που σε άλλη μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση έδωσε την αφορμή για το παρόν άρθρο.
-Το κομμάτι "Stand By me" έχουν γράψει ο Ben E. King, Jerry Leiber και Mike Stoller
-Συνέντευξη των εμπνευστών(Bill Moyers,Mark Johnson) της ιδέας εδώ και εδώ
-Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ info1,info2,info3

Σχόλια

Ο χρήστης Antipariafwni είπε…
APLA SIONGLONISTIKO, ANATRIHIASA EKEI POU DIPISTONEIS OTI EINAI ONTOS SE REAL TIME...
idika to simio pou o prwtos trovadouros den ehei kan akoustika kai oloi oi alloi patane panw tou...fovero.
Ο χρήστης L.A. woman είπε…
φαντασου το αντιστοιχο στην Ελλαδα!
να προσπαθησουν να συγχρονιστουν καμια δεκαρια τραγουδοποιοι!!! [κ χωρις να τσακωθουν για το ποιο κουπλε θα πει ο καθενας!]
IMPOSSIBLE
Ο χρήστης Ibis είπε…
Θα συμφωνήσω με την Antipariafwni είναι δύσκολο να μην σε αγγίξει αυτή η προσπάθεια και το συγκεκριμένο τραγούδι....Είναι εντυπωσιακό.

δυστυχώ αναζήτησα την ταινία-ντοκιμαντέρ χωρίς να μπορέσω να την βρω. Θα συνεχίσω την προσπάθεια όμως.

@L.A.
Ας προσπαθήσουν κάποιοι πρώτα να ενεργοποιηθούν σε τέτοιες συμβολικές προσπάθειες και ας τσακωθούν για την "μαρκίζα". Δεν είναι ανάγκη μόνο στα δύσκολα να ερχόμαστε κοντά.Για πανηγύρια είμαστε πρώτοι....Καλή επιτυχία πρέσβη τουρισμού(Sakis)
Ο χρήστης admin είπε…
και εγώ ανατρίχιασα δεν θα το κρύψω!!! εύγε

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ