Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παίζοντας Για Την Αλλαγή - Playing For Change-Peace Through Music

T
ο μουσικό κίνημα Playing For Change ξεκίνησε με σκοπό να εμπνεύσει και να φέρει κοντά ανθρώπους και φυλές απ' όλο τον κόσμο. Με κοινό γλωσσικό παρονομαστή τη μουσική, η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από την Αμερική(San Francisco) με το κομμάτι "Stand By Me". Οι νότες και οι στίχοι του Ben E. King ταξίδεψαν από την Αμερική, στο Νέο Μεξικό και μέχρι την Γαλλία. Πέρασαν από την Ρωσία, την Βραζιλία, την Ιταλία και στάθηκαν στον Κογκό. Το ταξίδι συνεχίστηκε στην Ισπανία, στην Βενεζουέλα και την Νότια Αφρική. Με την γοητευτική ομπρέλα του διαδικτύου οι μουσικοί στάθηκαν στον δρόμο, στην φύση και μετατράπηκαν σε μια καλοκουρδισμένη παγκόσμια πάντα. Χωρίς να γνωρίζονται, χωρίς να συμμεριστούν φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις, μπόρεσαν και εκμηδένισαν τις αποστάσεις, ένωσαν τις νότες, τις φωνές τους και ταξίδεψαν στον κόσμο.
Το "Stand By Me" ήταν η αρχή, ακολούθησαν και άλλα κομμάτια με μουσικούς από όλο τον κόσμο. Όλα τα τραγούδια(Songs Around The World) ηχογραφήθηκαν και κυκλοφορούν σε cd (amazon).
Σύντομα η ιδέα μετατράπηκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Playing For Change Foundation (PFCF) που αποσκοπεί στην διάδοση της ιδέας και κυρίως στην χρηματοδότηση για την δημιουργία και την ανοικοδόμηση δικτύου μουσικών σχολείων ανά το κόσμο.
Σύντομα η ιδέα των Bill Moyers και Mark Johnson πέρασε στην μικρή οθόνη σε μορφή ντοκιμαντέρ με τίτλο "Playing For Change: Peace Through Music".
Διαβάζοντας μέσα από τις νότες και τις μουσικές πρωτοβουλίες, μπορείς να δεις μια από τις θετικές εκδοχές του διαδικτύου, ένα φιλόδοξο και εποικοδομητικό μουσικό κίνημα, μια αντιρατσιστική πρωτοβουλία, μια αφορμή για κοινωνική ευαισθητοποίηση και έμπνευση. Η δύναμη της μουσικής είναι εντυπωσιακή και πολυδιάστατη, αρκεί να την αναδείξεις.
Keep Sharing Music Breeze, Bring Peace Around The World



"Stand By Me"

When the night has come
And the land is dark

And the moon is the only light we'll see
No I won't be afraid, no I won't be afraid
Just as long as you stand, stand by me

And darlin', darlin', stand by me, oh now now stand by me
Stand by me, stand by me

If the sky that we look upon
Should tumble and fall
And the mountains should crumble to the sea
I won't cry, I won't cry, no I won't shed a tear
Just as long as you stand, stand by me

And darlin', darlin', stand by me, oh stand by me
Stand by me, stand by me, stand by me-e, yeah

Whenever you're in trouble won't you stand by me, oh now now stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me

Darlin', darlin', stand by me-e, stand by me
Oh stand by me, stand by me, stand by me

All lyrics are property and copyright of their owners.
All lyrics provided for educational purposes only.


-Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο antiparos-blog που σε άλλη μια άκρως ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση έδωσε την αφορμή για το παρόν άρθρο.
-Το κομμάτι "Stand By me" έχουν γράψει ο Ben E. King, Jerry Leiber και Mike Stoller
-Συνέντευξη των εμπνευστών(Bill Moyers,Mark Johnson) της ιδέας εδώ και εδώ
-Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ info1,info2,info3

Σχόλια

Ο χρήστης Antipariafwni είπε…
APLA SIONGLONISTIKO, ANATRIHIASA EKEI POU DIPISTONEIS OTI EINAI ONTOS SE REAL TIME...
idika to simio pou o prwtos trovadouros den ehei kan akoustika kai oloi oi alloi patane panw tou...fovero.
Ο χρήστης L.A. woman είπε…
φαντασου το αντιστοιχο στην Ελλαδα!
να προσπαθησουν να συγχρονιστουν καμια δεκαρια τραγουδοποιοι!!! [κ χωρις να τσακωθουν για το ποιο κουπλε θα πει ο καθενας!]
IMPOSSIBLE
Ο χρήστης Ibis είπε…
Θα συμφωνήσω με την Antipariafwni είναι δύσκολο να μην σε αγγίξει αυτή η προσπάθεια και το συγκεκριμένο τραγούδι....Είναι εντυπωσιακό.

δυστυχώ αναζήτησα την ταινία-ντοκιμαντέρ χωρίς να μπορέσω να την βρω. Θα συνεχίσω την προσπάθεια όμως.

@L.A.
Ας προσπαθήσουν κάποιοι πρώτα να ενεργοποιηθούν σε τέτοιες συμβολικές προσπάθειες και ας τσακωθούν για την "μαρκίζα". Δεν είναι ανάγκη μόνο στα δύσκολα να ερχόμαστε κοντά.Για πανηγύρια είμαστε πρώτοι....Καλή επιτυχία πρέσβη τουρισμού(Sakis)
Ο χρήστης admin είπε…
και εγώ ανατρίχιασα δεν θα το κρύψω!!! εύγε

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε