Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η τραπεζική οικονομία με την ματιά ενός μηχανικού


Στην εποχή της θεοποιημένης οικονομίας, η καθημερινή πληροφορία κατακλύζεται από οικονομικούς όρους και πολύπλοκες αναλύσεις. Η κοινή λογική σε συνδυασμό με την  μαγεία των αριθμών έχει την δύναμη να απλοποιεί τις αναφορές και να οδηγεί σε σημαντικά συμπεράσματα. 

Καθαρά κέρδη βασικών ελληνικών τραπεζών για το 2009:

Eurobank: 362 εκατ.
Εθνική Τράπεζα:  971 εκατ. ευρώ
Τράπεζα Κύπρου 313 εκατ. ευρώ(μειωμένα κατά 38%(2008))
Τράπεζα Πειραιώς 202 εκατ. ευρώ(μειωμένα κατά 36%(2008))
Marfin Popular Bank 173,9 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 56% έναντι του 2008)
Alpha 391 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 23%)
Millennium Bank 9 εκατ. ευρώ
(Επιπλέον δείτε εδώ την συνολική κερδοφορία των τραπεζών από το 2004 ως το 2007)
Ωστόσο υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με την αγροτική τράπεζα να παρουσιάζει ζημιές 419 εκατ. ευρώ


Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα:
  • Οι συνολικές τραπεζικές καταθέσεις  αντιστοιχούν σε σε μιάμιση φορά του ΑΕΠ(240 δισ. εκατ. ευρώ).
  • Η επιπλέον φορολόγηση των κερδών με 2%(το ποσό είναι τυχαίο) μπορεί να επιφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 46 εκατ. ευρώ. που μπορούν να διατεθούν για την πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ(αδυναμία πληρωμής).

  • Οι συνολικές καταθέσεις ξεπερνούν το συνολικό χρέος της χώρας που αγγίζει το 170% του ΑΕΠ δηλαδή 408 δισ. ευρώ!. Κοινώς ρευστό υπάρχει.
  • Σε περίπτωση χρεωκοπίας εγχώριες αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες χάνουν την προβλεπόμενη κερδοφορία από τα υπέρογκα επιτόκια δανεισμού.
  • Οι στρατιωτικές παραλαβές για το 2010 αξίας 2 δισ 720 εκατ. ευρώ. μπορούν να καλυφθούν από τα κέρδη των τραπεζών. Tραπεζικός στρατός!
Και η λίστα μεγαλώνει......

[images: via & via]

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στα περισσότερα έχεις δίκιο, αλλά:
το σύνολο των καταθέσεων, δεν υφίσταται ως χρήμα. Δεν είναι αποθηκευμένο σε κάποιο "σεντούκι".
Οι τράπεζες το έχουν δανείσει και ξαναδανείσει. Κινούνται με κάποιο "ρευστό" το οποίο είναι ελάχιστο (της τάξης του 5%) σε σχέση με τις καταθέσεις.
Ο χρήστης Nicholas είπε…
οπότε αν δημεύσουμε τις μισές καταθέσεις ξεμπερδεύουμε με το χρέος το ΔΝΤ κλπ ε;
Θα προτιμούσα να δημεύσουν τις καταθέσεις του γείτονα
Ο χρήστης Ibis είπε…
@esp0ir
Συμφωνώ πολλά από τα τραπεζικά χρήματα είναι "εικονικά" και η αλήθεια είναι πάνω στο τραπεζικό σύστημα και στον τρόπο που λειτουργεί βασίζεται η σύγχρονη οικονομία.

@Nicholas
Τα έχει άραγε και ο γείτονας;
Απλά, η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει ότι η δεν είμαστε φτωχή χώρα αλλά ίσως η πιο ανίκανη να διαχειριστεί τα οικονομικά της.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ