Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γοπing Day (26 Σεπτεμβρίου) - Δες Το Και Σαν ΑφορμήΜε αφορμή το δημοσίευμα από το αξιόλογο blog http://kala-nea.blogspot.com υποστηρίζουμε την εξαιρετική προσπάθεια για καθαρισμό των ελληνικών ακτών από τις γόπες των τσιγάρων. Ένα πρόβλημα που με την αδιαφορία των τοπικών αρχών και την οικολογική αχαριστία του Έλληνα οξύνεται μέρα με την μέρα, καλοκαίρι με καλοκαίρι.
Συγκεντρωθείτε με την παρέα σας, ενημερώστε φίλους και γνωστούς και σίγουρα αύριο οι ακτές θα είναι λιγότερο "γοπιασμένες". Αν δεν μπορέσετε, δείτε το σαν μια αφορμή, σαν μια συμβολική κίνηση ώστε την επόμενη φορά να σκεφτείτε σοβαρά που θα πετάξετε το τσιγάρο σας.

Πληροφορίες http://gopingday.weebly.com/ (Πολλά Μπράβο!!!)

Μερικές βασικές πληροφορίες για τις "γόπες" που οι περισσότεροι μας αγνοούν:
  • Οι γόπες των τσιγάρων δεν κατασκευάζονται από βιοδιασπώμενα υλικά.
  • Τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων της χώρας μας για την περίοδο 2002-2006, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 28%.
  • Απαιτείται 1-12 χρόνια για να διασπαστεί η γόπα του τσιγάρου.
  • Σε παγκόσμια βάση 5.3 τρισεκατομμύρια τσιγάρα παράγονται καθημερινά. Σχεδόν το 1 από τα 3 τσιγάρα καταλήγει στο έδαφος.
  • Έρευνα του «Αρχιπελάγους» για τα αποτσίγαρα σε 14 παραλίες της Αττικής έδειξε ότι σε αρκετές από αυτές οι γόπες είναι περισσότερες από τα βότσαλα και τα κοχύλια.
  • Η νικοτίνη που είναι συγκεντρωμένη σε 200 χρησιμοποιημένα τσιγάρα(γόπες) είναι ικανή να σκοτώσει ένα ενήλικο.
  • Οι γόπες περιέχουν περισσότερα από 165 χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων είναι: αρσενικό,αμμωνία,κάδμιο και φορμαλδεΰδη.
  • Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα προστίθενται στην βιολογική αλυσίδα μολύνοντας χλωρίδα και πανίδα. 
  • Ένα από τα πέντε "σκουπίδια" που συγκεντρώνονται στις ακτές είναι γόπα τσιγάρου.
  • Το φαινόμενο της ρίψης τσιγάρων στο έδαφος γίνεται εντονότερο σε περιοχές όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους.

[Πηγές :] 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 
[Φωτογραφία :] www.cigarettelitter.org

 - Για άλλη μια φορά η πολιτεία απουσιάζει από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες. Κρίμα τους. 
 - Ευχαριστούμε το αξιόλογο και αντισυμβατικό φίλο για τα links.

Σχόλια

Ο χρήστης hamomilaki Anthemis είπε…
Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να διαδώσουμε την τόσο σημαντική για το περιβάλλον πρωτοβουλία

με αγάπη
το χαμομηλάκι

http://hamomilaki.blogspot.com/2009/09/ing-day-26.html
Ο χρήστης tzonakos είπε…
Πολύ ενδιαφέρον.
πορώ να αναδημοσιεύσω σε μπλογκς και φόρουμς ;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χέστηκε η φοράδα στα αλώνι
Ο χρήστης Ibis είπε…
@hamomilaki
Σας ευχαριστούμε που και εσείς υποστηρίζετε μια τόσο αξιόλογη και ουσιαστική προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν μόνο εκλογές. Υπάρχει ζωή και μακριά από τις κάλπες

@Tzonakos
Σκοπός μας είναι να διαδώσουμε την είδηση. Δυστυχώς ενημερωθήκαμε λίγα αργά αλλά και πάλι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Είναι μια πολύ ουσιαστική κίνηση που οφείλουμε να την μεταδώσουμε.
Θα χαρούμε και εμείς αλλά και οι οργανωτές της κίνησης να δουν το νέο και σε άλλες διαδικτυακές γωνίες.

@Ανώνυμος
Η κίνηση αγγίζει από ανθρώπους, φοράδες, σαλόνια μέχρι και αλώνια.
Δεν είναι μόνο οι παραλίες.

Καλημέρα σε όλους

Smoke If You Enjoy It But Keep Picking Up Your Butt
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Mπράβο φίλε Ιbis για το ποστάκι,γιατι μας χρειάζετε και λιγο πόστα με τις γουρουνιές που κάνουμε.
V.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στο καβούρι είμασταν 15-20 άτομα + μαζέψαμε περίπου 15.000 γόπες !! Δυστυχώς έχει τόοοσες τόσες κι άλλες τόοοοσες!!!Θα ξαναγίνει Goping Day με συγκεκριμένη μέρα σε συγκεκριμένη παραλία μέσα στον Οκτώβριο... Σας ευαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια και την υποστήριξη!!! :)
katerina
(apo goping team)
Ο χρήστης Ibis είπε…
@Katerina or Ο/Η Ανώνυμος
Katerina, τo λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε το θέμα..... Δυστυχώς θα μπορούσε να δωθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα από πολλά διαδικτυακά και όχι μόνο μέσα.

Θα ήθελα να παρακαλέσω να έρθετε σε επικοινωνία με το ibis blog για την ουσιαστικότερη συμμετοχή μας στην επόμενη δραστηριότητα του γοπing team.

Σίγουρα την επόμενη φορά οι συμμετέχοντες θα είναι πάνω από 20. Σίγουρα και εμείς.
Θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά.

Με εκτίμηση
Ibis

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ