Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλαστική σακούλα : Χρήση, Συνέπειες και Αντιμετώπιση

Μήπως τα παιδικά μας χρόνια ήταν ''πλαστικά''. Δώρα συνοδευόμενα από τεράστιες πλαστικές σακούλες, η βόλτα στο super market η τέλεια εξοικείωση, ακόμα και το σνακ στο σχολείο όμορφα τυλιγμένο σε ένα ασήμαντο σακουλάκι. Ασήμαντο??
Για εκείνη την εποχή ίσως. Λάθος! Για το παρόν, το μέλλον το βασικότατο στοιχείο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.
Μήπως είναι καιρός να κατακερματίσουμε τον πλαστικό κόσμο που δημιούργησαν κάποιοι για μας και εμείς συντηρήσαμε μέχρι σήμερα?

Από την ιστοσελίδα http://www.ecocrete.gr φιλοξενούμε αυτούσια κάποια βασικά στοιχεία για τις πλαστικές σακούλες
Το πλαστικό επιβαρύνει ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται παράγωγα του πετρελαίου στα ιδιαίτερα ρυπογόνα πετροχημικά εργοστάσια. Η καύση του απελευθερώνει διοξίνες, σωματιδιακή ύλη, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες τοξικότατες ουσίες (ανάλογα πάντοτε με τη σύστασή τους), που απορροφώνται από τα φυτά (ελιές κ.λπ.) και ζώα. Οι πλαστικοποιητές επίσης που περιέχονται σε αυτά είναι λίαν επιβλαβείς για τους ζωντανούς οργανισμούς. Σε αυτούς (και τα παρασιτοκτόνα) οφείλεται η λεγόμενη εκθήλυνση του περιβάλλοντος με συνακόλουθες βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Στη θάλασσα, το πλαστικό γίνεται αιτία θανάτου ακόμη και για μεγάλα ζώα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες που το τρώνε νομίζοντας πως είναι μέδουσες με συνέπεια να ψοφούν. Το κατατεμαχισμένο πλαστικό απορροφάται από μικροοργανισμούς και στη συνέχεια ανεβαίνει στην τροφική αλυσίδα, και επιστρέφει στον άνθρωπο.

Πλαστικά όπως το πολυαιθυλένιο δεν διασπώνται σε μοριακό επίπεδο, μόνο τεμαχίζονται μηχανικά λόγω γήρανσης. Επιπλέον, τα πλαστικά γενικώς είναι ογκώδη (καταναλώνουν χώρο στους χώρους ταφής) και δημιουργούν προβλήματα στα εργοστάσια διαχείρισης των σύμμεικτων σκουπιδιών. Εκτός των προαναφερθέντων, οι κλασσικές πλαστικές σακούλες αν δεν συλλεχθούν στους κάδους των σκουπιδιών παρασύρονται και σκορπίζονται από τον αέρα με τα γνωστά αντιαισθητικά αποτελέσματα στο τοπίο.


Γνωρίζουμε ότι:
  • Σύμφωνα με την Greenpeace 1 εκατομμύριο πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο είτε επειδή καταναλώνουν είτε επειδή παγιδεύονται σε πλαστικά σκουπίδια.
  • Το μεγαλύτερο κίνδυνο από την ''πλαστική'' μόλυνση αντιμετωπίζουν η θαλάσσια χελώνα και τα θαλάσσια πτηνά
  • Στην βόρεια Αμερική και στην δυτική Ευρώπη το 80% από σακούλες είναι πλαστικές
  • Για να αποσυντεθούν οι πλαστικές σακούλες απαιτούνται από 400 έως 100 χρόνια. Κάθε μια διασπάται σε εκατομμύρια μικρότερα κομμάτια με τοξικά στοιχεία που μολύνουν την χλωρίδα και την πανίδα.
  • Η Κίνα καταναλώνει 37 εκατομμύρια βαρέλια ακατέργαστο πετρέλαιο κάθε χρόνο για την παραγωγή 1 τρισεκατομμυρίου πλαστικών σακουλών.
  • Σύμφωνα με μελέτες εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή πλαστικού παγκοσμίως αγγίζει τους 100 εκατομμύρια τόνους.
  • Στην Αυστραλία κάθε κάτοικος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 360 πλαστικές σακούλες το χρόνο. Το αντίστοιχο νούμερο για Ταϊβάν και Αγγλία είναι 900 και 290.
Τα τελευταία χρόνια ορισμένα κράτη θέτουν μέτρα για να περιοριστούν οι πλαστικές σακούλες. Συγκεκριμένα:
  • Η Ιρλανδία προχώρησε, το 2002, στην επιβολή φόρου για την αγορά της πλαστικής σακούλας, με τη μείωση στην κατανάλωσή της να αγγίζει και το 90%.
  • Στην Σκωτία η πλαστική σακούλα φορολογείται 10 πέννες.
  • Στο Σαν Φρανσίσκο των HΠA αποφασίστηκε πρόσφατα η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από βιοδιασπώμενη.
  • Στο Λονδίνο έχει ανακοινωθεί η χρέωση της πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου του 2009, ενώ ολοκληρωτική απαγόρευση ισχύει από τις αρχές του χρόνου στο Παρίσι, μέτρο που αναμένεται να ισχύσει σε όλη τη Γαλλία έως και το 2010.
  • Η Ρουάντα και το Μπαγκλαντές έχουν απαγόρευση τη χρήση πλαστικών σακουλών.
  • Η Δανία φορολογεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας.
  • Στην Γερμανία η χρήση πλαστικής σακούλας στο σουπερμάρκετ και στις αγορές χρεώνεται. Ο πολίτης έχει συνηθίσει πια να πηγαίνει με δική του πάνινη σακούλα και διχτάκι για τα ψώνια του.
  • Στο Χονγκ Κονγκ το κράτος έχει ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Οχι πλαστική σακούλα, ευχαριστώ» και απαγορεύει στους εμπόρους να διαθέτουν δωρεάν πλαστικές τσάντες.
  • Στην Ινδία θεσπίστηκε νόμος που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες είναι λεπτότερες από 20 μικρό

Για την Ελλάδα έχουμε :
  • Εκτιμάτε ότι η μέση ημερησία κατανάλωση σε πλαστικές σακουλές είναι 11 εκατομμύρια
  • Το 17% το οικιακών απορριμάτων είναι πλαστικές σακούλες
  • Σε εκστρατείες για τον καθαρισμό τον ακτών το 60% τον σκουπιδιών είναι πλαστικό
  • Κάθε χρόνο καταναλώνουμε 60.000 τόνους πλαστικό μιας χρήσης αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Λύσεις και κινήσεις για την ελάττωση του φαινομένου γίνονται με αργά βήματα...Ή μάλλον ελληνικά βήματα?
Στις 6 Φεβρουαρίου Δήμος της Αθήνας και εκπρόσωποι των Super Market υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την κατάργηση χρήσης της πλαστικής σακούλας.Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπει την σταδιακή την αντικατάστασης της με σακούλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.


Ας ελπίσουμε ότι πλησιάζει το ουσιαστικό τέλος για της πλαστικές σακούλες. Ποιος έκανε την αρχή λοιπόν : Δεν είναι δύσκολο......λίγη προσπάθεια ακόμα.......God bless America
Σωστά σκέφτηκες : Οι πρώτες πλαστικές σακούλες για γεύματα, φρούτα και λαχανικά εμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1957 και εδραιώθηκαν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ιστορικά στοιχεία θα βρείτε εδώ.

Πηγές : 1,2,3,4,5,6,7,8,9

Για το τέλος αφήσαμε 2 εκπληκτικά βίντεο της οικολογικής καμπάνιας του Animal Planet. Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενη δημοσίευση, εκπληκτική προσπάθεια που έχει target group τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. θαυμάστε:






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Ένα Aκόμα Tείχος..... Ένα Ακόμα Παράθυρο Στην Ελευθερία Και Το Όνειρο

Μαγεία να μπορείς να μπαίνεις σε μια σκηνή, σε μια εικόνα και σε έναν ήχο. Ο συνδυασμός τους σε ταξιδεύει μακριά, σε μέρη και καταστάσεις που ναι μεν έχεις στο μυαλό σου αλλά δεν μπορείς να φανταστείς. Αυτό το ταξίδι σου προσφέρει ο κινηματογράφος. Μέσα στην διαδικτυακή μου πρωινή βόλτα, παρέα με καφέ και ήλιο, διαβάζω ( ερτ ): Σαν σήμερα το 1940 ... η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβ ραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ' αυτό 400.000 κάτοικοι. Νιώθω το ταξίδι να επαναλαμβάνεται. Πηγαίνω πίσω αρκετά χρόνι α. Ως φοιτητής ψάχνω τρόπο να περάσω ένα ευχάριστο χειμωνιάτικο βράδυ. Νοικιάζω την εκπλη κτική ταινία του Roman Polanski ' 'The pianist'' με την μοναδική ερμηνεία του Adrien Brody. Ρεαλισμός, συναίσθημα, μέσα σε ένα ξεχωριστό μουσικό και σκηνοθετικό κινηματογραφικό δρόμο. Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές είπα να παρατηρήσω την θέα από το παράθυρο που βρίσκεται μπροστά μου. Το ερέθισμα υπάρχει. Η θέα της γνώσης αξίζ

Σε 'Οσες Γλώσσες Και Να Το Προφέρεις Είναι Μόνο Μία

Ahm(Arabic),Matka(Belarusan),Majka(Bosnian),Mae(BrazilianPortuguese),Majka(Bulgarian), Mati,Majka (Croatian),Abatyse(Czech),Mor(Danish),Moeder,Moer(Dutch),Mother,Mama, Mom(English),Patrino, Panjo(Esperanto),Ema(Estonian),Aiti(Finnish),Mere,Maman(French), Mutter(German), Mana(Greek) , Salentino,Makuahine(Hawaiian),Ma,Maji(Hindi), AnyaFu(Hungarian),Induk,Ibu,Biang,Nyokap(Indonesian), Mathair(Irish),Madre,Mamma (Italian),Okaasan,Haha(Japanese),Amma(Kannada),Daya(Kurdish), Uma(Ladino),Mater(Latin), Motina(Lithuanian),Omm(Maltese),Madre(Norwegian), Mytyr(Old,Greek), Maman(Persian), Matka,Mama(Polish),Mae(Portuguese),Maica(Romanian),Mat'(Russian),Majka(Serbian), Mati(Slovenian),Madre,Mama,Mami(Spanish),Mama,Mzazi,Mzaa(Swahili),Mamma,Mor,Morsa (Swedish), Anne,Ana,Valide(Turkish),Mati(Ukrainian),Mare(Venetian),Mam(Welsh) Σε όσες γλώσσες και να το προφέρεις μάνα είναι μόνο μία. Ξεχωριστή πηγή ζωής, συναισθημάτων και ενέργειας. Χρόνια πολλά μητέρα,μάνα, μανούλα . Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλε