Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περσείδες: Η Αυγουστιάτικη Βροχή -12/13 Αυγούστου

Αργά το βράδυ μεταξύ της Παρασκευής 12 Αυγούστου του Σαββάτου 13 Αυγούστου, στο νυχτερινό ουρανό της Ελλάδας κάνει την εμφάνιση του το αστρικό φαινόμενο"πεφταστέρια".

Perseida 05-08-2008-small
Η καλοκαιρινή αύρα γίνεται πιο πλούσια, πιο ουσιαστική κατά την περίοδο του Αυγούστου. Μήνας στενά συνδεδεμένος με τη γη, την θάλασσα, τον ήλιο και το φεγγάρι. Όλη η φύση στον πιο γεμάτο και ουσιαστικό μήνα του χρόνου. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.
Ως καλοκαιρινό σημείο αναφοράς το αυγουστιάτικο φεγγάρι προσφέρει απλόχερα την φωτεινότητα του, τους χρωματισμούς του, αποτελώντας παράλληλα σημαντική αφορμή για τις πιο όμορφες καλοκαιρινές βόλτες.
Με την έλευση της αυγουστιάτικης πανσέληνου ακολουθεί ένα ξεχωριστό αστρικό φαινόμενο με ιστορία τουλάχιστον 2.000 χρόνων. Οι "Περσείδες" εμφανίζονται κάθε χρόνο και ο οφείλονται στον κομήτη Swift-Tuttle που περνά από την τροχιά της γης αφήνοντας αστρική σκόνη.

Περιγραφή φαινομένου

Οι Περσείδες είναι υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle τα οποία καθώς περνούν στην ατμόσφαιρα της γης υπερθερμαίνονται και αφήνουν πίσω τους μια φωτεινή γραμμή. Κατά την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο η τροχιά της συναντά την τροχιά των σωματιδίων(μετέωρα) του κομήτη. Το κρίσιμο σημείο όπου τέμνονται οι τροχιές συμπείπτει με την 11 Αυγούστου όπου το φαινόμενο της “βροχής” είναι πιο έντονο.
Η Βροχή των Περσείδων, όπως λέγεται, διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου και παρουσιάζει την μέγιστη πυκνότητα της στο διάστημα 11-13 Αυγούστου.Τα σωματίδια που αφήνει ο κομήτης κατά την έλευση του από το ηλιακό σύστημα ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνονται βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα.
swift_tuttle_path_020806_02Η χρονική στιγμή που η τροχιά του κομήτη συμπίπτει με την τροχιά της γης αντιστοιχεί στις 11 Αυγούστου.
[Πηγή http://www.astropyli.gr/ ]
Πως θα δείτε την βροχή
Το φαινόμενο της “βροχής” μπορεί να γίνει ιδιαίτερα θεαματικό συναρτήσει των καιρικών συνθηκών και του σημείου παρατήρησης. Σε περίπτωση που ο ουρανός δεν έχει καλυφθεί από σύννεφα και το σημείο παρατηρήσεις βρίσκεται μακριά από φωτορύπανση, η θέαση του φαινομένου είναι εφικτή και ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Όσο για τον εξοπλισμό, απλά δεν θα τον χρειαστείτε. Με την παρέα σας, βρείτε ένα μέρος χωρίς φωτισμό, ξαπλώστε στο έδαφος και απολαύστε την καλοκαιρινή βροχή. Η παραλία ακούγεται ως ιδανική λύση.
Σχετικά με όσους επιθυμούν να αποθανατίσουν το φαινόμενο παραθέτουμε τμήμα του άρθρου του καθηγητή κ. Χάρης Βάρβογλης: Προτιμήστε μια «κλασική» φωτογραφική μηχανή με φιλμ, στρέψτε τον φακό προς τον ουρανό και αφήστε το διάφραγμα ανοιχτό για αρκετά λεπτά. Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν είναι κατάλληλες, επειδή εμφανίζουν παράσιτα με τη μορφή φωτεινών και σκοτεινών κόκκων, αν μείνει το διάφραγμά τους ανοιχτό περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
Δείτε μερικά βίντεο με το φαινόμενο:video2009, video1,video2, video3,

perseid_map2 Στις 11 και 12 Αυγούστου κοιτώντας βόρεια στον ουρανό. Η κόκκινη τελεία είναι η ακτίνα του Περσίδα (ακτινοβόλιο σημείο)[ Πηγή φωτογραφίας Nasa ].
[Πηγές ] :nasa, skai.gr, astronomia.gr, tovima.gr
[extra info] : info1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ