Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Bono, Desmond Tutu και ooooo eeeee oooo


Αναμφισβήτητα η μουσική επιρροή των U2 πέρασε μια μεταβατική περίοδο κατά την δεκαετία του 90 μέχρι και τις μέρες μας. Από την Ιρλανδικές pub και την παγκόσμια αναγνώριση των 70s-80s ως τα 00s με τις κοινωνικές επιρροές του Bono και τα εντυπωσιακά live performance.

Τα τελευταία χρόνια οι U2 δεν έχουν παρουσιάσει κάποια αξιόλογη μουσική πρόταση. Αμφιταλαντευόμενοι ανάμεσα στο εμπορικό rock και στην κοινωνική δράση του Bono σου δίνουν την εντύπωση πως συνεχίζουν την δική τους μουσική εξέλιξη με προτεραιότητα στα εφέ, στην σκηνοθεσία και στα live performance.
Ξεκάθαρα οι U2 προβάλουν την ιστορία τους (πριν από τα 90s) σε συνδυασμό με τα κοινωνικά μηνύματα και την εξαιρετική ποιότητα των live τους.

Έτσι έγινε και την Παρασκευή όπου περίπου 90.000 κόσμο αποθέωσαν την ενέργεια του Βono, τους ήχους του Edge, το μπάσο του Adam Clayton και τον ρυθμό του Larry Mullen.

Το stage ασυνήθιστο με πιο εντυπωσιακό στοιχείο την τεράστια LED κυλινδρική οθόνη που μπορούσε να ανοίγει να ξεδιπλώνεται και να διαχωρίζεται καθέτως.  Στην κορυφή τεράστια συμπλέγματα ηχείων με με κατεύθυνση τις 360 μοίρες του ορίζοντα. Αν και κάποιοι  από την αρένα αναφέρθηκαν σε προβλήματα στην ακουστική, από το πάνω διάζωμα στο οποίο βρισκόμασταν, ο ήχος ήταν εξαιρετικός. 


Αξιό αναφοράς το κοινωνικό μήνυμα του Desmond Tutu, που αποτέλεσε την εισαγωγή για το "One". Το "Bloody Sunday" ξεσήκωσε το κοινό ενώ το "With or without you" ήταν η πιο όμορφη οπτικά εικόνα της συναυλίας.
Από μουσικής άποψης οι ήχοι που ακούστηκαν βασίστηκαν στην χαρακτηριστική rock των U2 χωρίς να απουσιάζουν οι electronica επιρροές (I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight(Remix)). To set list ήταν αναμενόμενο αλλά δυστυχώς δεν ακούσαμε το αγαπημένο μας "Party Girl" αλλά και το"New Year's Day"(!!)Λίγο πριν το τέλος. Tο ελληνικό κοινό αντιστέκεται στη επικείμενη αποχώρηση των U2.
 "ooooo eeeee oooooooooo" σαν συγχρονισμένη ομαδική κερκίδα όλο το πλήθος ξεσηκώνεται.
Η κορυφαία στιγμή της βραδείας.(video 6:23)
Ο Bono φανερά σαστισμένος παραμένει στη σκηνή. Στο επίσημο site αναγράφεται 
"Greek audience generating as much noise as any on the tour to date" ;-)


Πολλοί μιλάνε για την πολυπληθέστερη και πιο επιτυχημένη συναυλία στην χώρα μας.
Ίσως δεν έχουν άδικο.
Το σίγουρο είναι ότι όσοι παραβρέθηκαν στο γήπεδο του ΟΑΚΑ είχαν τη ευκαιρία να δουν μια μοναδική συναυλία και να ευχαριστηθούν ένα σπάνιο θέαμα.

Ακολουθεί σειρά φωτογραφιών από την συναυλία.

Δείτε βίντεο από την συναυλία εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ω γλυκύ μου έαρ

Εγκώμια - Επιτάφιος Θρήνος - Αι γενεαί πάσαι ( Στάση Τρίτη ) Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος; Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω; Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον. Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους. - Ολόκληρο το τροπάριο εδώ και εδώ [ Φωτογραφία ] : boston

Mέχρι Tο Eπόμενο Tέλος

http://www.gastónviñas.com.ar     Αγναντεύοντας την διαδικτυακή του παρουσία το ibisclub.blogspot.com ολοκληρώνει το   ταξίδι του στην ελληνική blogoσφαιρα... μέχρι το επόμενο... Τα λέμε σύντομα από το νεό μας διαδικτυακό σύννεφο . Οι ibis σκέψεις.....θα μας συνοδεύουν και στο Running Scenes . “Nothing is more powerful than an idea whose time has come.” - Victor Hugo

18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας – Έτος Αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο

Το 2009 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Γιάννη Ρίτσου και η χρονιά που διανύουμε είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ποιητή. Το ibis blog συνεχίζει τις αναφορές του σπουδαίο πνευματικό και σας παρουσιάζει τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας. Μια σπουδαία ποιητική αναφορά που ίσως αποτελεί την πιο εκφραστική,συναισθηματική και συνάμα πλούσια γλαφυρή, περιγραφή της ελληνικής ψυχοσύνθεσης. Την ρωμιοσύνη μην την κλαις..... Ο Γιάννη Ρίτσος συλλαμβάνεται από την χούντα και εξορίζεται στην Γυάρο, την Σάμο και την Λέρο. Κάτω από δύσκολες συνθήκες ο ποιητής συνθέτει τα ποιήματα και τα στέλνει κρυφά στον αυτοεξόριστο Μίκη που βρίσκεται στην Γαλλία. Ο ποιητής γράφει τα τετράστιχα μετά από παρότρυνση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης βρίσκεται στο Παρίσι και μελοποιεί (1971 – 1973) τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας τα οποία παρουσιάζονται στις 17/01/73 στο Albert Hall. Η επιρροή στο στίχο από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της εποχής είναι κάτι παραπάνω από εμφ